Da vas od računa ne boli glava! Evo KO I KAKO U SRBIJI MOŽE DA DOBIJE POVLASTICE ZA STRUJU

Radijator
Sxc.hu/andrewatla

Povlastice za struju ove godine koristi 73.000 najugroženijih domaćinstava, što je 10 odsto više nego lane. Analize pokazuju da taj broj može biti bar trostruko veći pa u Vladi rade na izmeni Uredbe o socijalno zaštićenim kupcima. Kako RTS saznaje, biće obuhvaćene i neke ranjive kategorije građana. Postojeće olakšice ističu sa kalendarskom godinom pa već od ponedeljka treba krenuti u obnovu zahteva za 2018. kako bi se popust dobio i za januarski račun.

 

Najugroženija domaćinstva svakog meseca mogu dobiti besplatno od 120 do 250 kilovat časova struje, a tokom grejne sezone od oktorbra do aprila 75 metara kubnih gasa. Građani očekuju da nova Uredba olakša proceduru.

Pored socijalo ugroženih pravo na besplatne kilovate i kubike gasa imaju i druga domaćinstva u zavisnosti od prihoda, broja članova i imovnog stanja. Limiti su: Za jednočlano domaćinstvo do 14.060,11 dinara, sa dva i tri člana do 20.471,21 dinar, za porodice za četiri i pet članova do 26.878,10 dinara, a sa šest i više članova do 33.800,72 dinara.

– Da bi svoje pravo ostvarili oni mogu potrošiti najviše četiri puta više energije u odnosu na količinu koja im se odobrava u kilovatsatima. Odnosno, ako je njihova potrošnja do 6,5 puta veća od odobrenih kilovat sati onda imaju umanjenje do 50 posto – ukazuje direktor Snabdevanja električnom energijom u EPS-u Radovan Stanić.

– Najveći broj onih koji podnose zahtev za sticanje energetski zaštićenog kupca su korisnici prava na dečji dodatak i korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć i oni podnose samo rešenja kojim ostvaruju to prvo – kaže Nadica Šalinger iz Odeljenja za društvene delatnosti grada Leskovca.

Zaštićena su i ugrožena domaćinstva koja imaju bolesnike.

– Tu se radi zapravo o bolesnim ljudima kojima je električna energija potrebna pre svega za njihovu životnu egzistenciju tako da ne postoji mogućnost isključenja električne energije – objašnjava Danijela Milosavljević, većnica grada Vranja za socijalna pitanja.

U Ministarstvu energetike kažu da sa Svetskom bankom prate realizaciju tog posla na terenu i da Uredbu menjaju kako bi proširili broj korisnika i uvođenja elektronske uprave.

– Dolazimo do toga da je formirana elektronska uprava tako da i neke podatke koje su u prethodnom periodu na teži način skupljali i dolazili do informacija da apliciraju za ta sredstva sada ćemo pomoću te e-uprave omogućiti da se dolazi lakše do korišćenja besplatnih kilovata – navela je Mirjana Filipović, državna sekretarka u Ministarstvu energetike.

Za dva meseca grejne sezone povlastice za gas dobilo je tek 55 domaćinstva. U Srbijagasu očekuju da ih tokom zime bude više.