Cene nafte su danas nastavile da padaju, pošto slaba globalna tražnja i prekomerne zalihe diktiraju cenovni trend te sirovine, naveli su analitičari.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u februaru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 1,26 dolara na 47,43 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa “brent” za februarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio šest centi na 48,78 dolara, prenosi agencija Frans pres.

“Ne uočavamo nikakav kratkoročni pokretač koji bi promenio odnos zaliha i tražnje”, navodi se u komentaru američke rejting agencije “Mudis”, i dodaje da su prepolovljene cene nafte od juna prošle godine do danas zapravo posledica povećanja američke proizvodnje nafte, usporenog rasta svetske tražnje i odluke članica Organizacije zemalja izvoznica nafte da zadrže postojeći nivo proizvodnje.

“Mudis” je, takođe, snizio svoju prognozu cene “brenta” za ovu godinu na 55 dolara za barel, a u 2016. na 65 dolara, dok za teksašku naftu (WTI) prognozira cenu od 52 dolara za barel, odnosno od 62 dolara za barel u 2016. godini.loading...