DAN ZA DANOM: Mislite da je nemoguće uštedeti na nedeljnom nivou, ali veliki poduhvati počinju malim koracima!

Štednja
Pixabay.com

Mislite da nije moguće uštedeti novac za samo nedelju dana. Dokazaćemo vam i pokazati da je to ostvarljivo. Za vas smo kreirali savete a primenjuju se na sedmičnom nivou, dan za danom.

 

PONEDELJAK – Vodite svoj finansijski dnevnik

Nabavite dve fascikle, jednu za plaćene račune, drugu za neplaćene i detaljno ih sortirajte. Ne zaboravite da na vreme platite sve režijske troškove jer ćete tako izbeći bespotrebne dugove. Takođe, sačuvajte račune iz prodavnica, skupljajte ih u neku od fascikli i neka vam bude navika da svakodnevno beležite koliko ste potrošili.

Pratite na šta trošite svoj novac. Često se u radnjama previše opustimo, pogotovo kad imamo više novca, pa kupujemo i šta nam treba i šta ne treba. Ako budete redovno pratili svoje potrošačke navike, shvatićete koliko pametno trošite i na čemu možete znatno uštedeti.

Bitnu ulogu igra i cena proizvoda. Možda vam se na prvi pogled razlika od 50 dinara ne čini velikom, ali izračunajte cifru koju možete uštedeti takvom kupovinom za mesec dana.

UTORAK –  Maksimalno smanjite dugove

Saberite tačnu sumu novčanog iznosa koji dugujete banci, bilo da se radi o kreditu, neplaćenim računima i sl. Koliko je moguće, nastojte da što pre vratite dugove kako bi se rešili opterećenja.

Umesto da razmišljate šta ćete sa viškom novca, pa makar se radilo o nekom sitnom iznosu,  stavite ga na stranu, za servisiranje vaših dugova.

Izbegavajte kreditne kartice, one vam samo privremeno daju osećaj kako možete priuštiti sve što poželite, a račun će vas kasnije neprijatno iznenaditi.

Nemojte padati na silne bankarske  ponude koje se reklamiraju po medijima, nego realno sagledajte šta od svojih finansija možete priuštiti. Sve ostalo će vas uplesti u lavirint dugova iz kojih je teško izaći.

SREDA –  Prestanite da pušite

Koliko god vam se teško to činilo, zaista se isplati ostaviti cigarete. Evo dobrog primera:

Istraživanje je pokazalo da trećina Srba popuši jednu kutiju dnevno, ako uzmemo da u proseku kutija košta 230 dinara, za godinu dana jedna osoba može uštedeti i do 1000 evra. Dodajte tome još i broj osoba iz vaše okoline koje imaju istu naviku i dobićete sumu koja nije zanemarljiva.

Zašto za taj novac ne biste platili letovanje, renovirali kuhinju, spavaću ili dečiju sobu?

Ako ste ove godine bili jedni od onih koji su propustili more zbog nedostatka novca, evo dobrog razloga da donesete jednu važnu odluku.

Nekada je bilo puno teže rešiti se te navike jer nije bilo  pomagala, priručnika i sredstava za pomoć pri odvikavanju, a ljudi su ipak uspevali. Zašto onda ne biste mogli i vi? Štednja ne znači odricanje nego mudro raspolaganje novcem.

ČETVRTAK – Smanjite svoje račune za telefon i internet

Ako ste među onima koji početkom svakog meseca strepe pred novim telefonskim i internet računom, vreme je da nešto preduzmete. Izbegavajte ugovore za pretplatu, njihova je dobra strana što uvek možete telefonirati i slati poruke, ali nemate kontrolu nad svojim računom i lako možete preterati. Ukoliko vas sve to opterećujete, vratite se na post-paid.

Izbegavajte korišćenje mobilnog za zabavu, a ako ste se uželeli drage osobe, pozovite je na kafu ili izađite na piće. Zabavne sadržaje poput melodija, slika i sl. možete skinuti sa interneta a zatim USB kablom prebacite na svoj mobilni.

Ako pak imate velike račune za internet, razmislite o tome da se prebacite na flat, odnosno neograničenu potrošnju, koja je u svakom slučaju isplatljivija.

PETAK – Štedite vodu, struju i sirovine za ogrev

Ako se svaki mesec iznova pitate kako vam računi za gas, struju i vodu mogu biti toliko veliki, možda je vreme da preduzmete neke korake. Naučite da pametno upravljate onim što vam je pri ruci. Neka vam u naviku pređe gašenje svetla u prostorijam gde ne boravite.

Isto važi i za televiziju, radio i kompjuter i centralno grejanje. Ako ih ne koristite, a ostavljate ih da rade, bespotrebno trošite energiju. Prilikom pranja zuba, ne ostavljajte da vam voda bespotrebno curi. Dok se šamponirate, zatvorite vodu.

Ako ste u mogućnosti, periteveš u periodu kada je struja jeftinija. Uz malo discipline, videćete da će vam računi iz meseca u mesec biti sve manji.

SUBOTA – Otvorite račun za štednju

Ako do sada niste, otvorite u svojoj banci račun za štednju. Raspitajte se dobro o ponudama, kamatama i stavite određeni iznos na svoj račun, te ga koristite isključivo u kriznim situacijama kad vam je zaista to neophodno.

Ako ste zaposleni, obratite pažnju na to da vam poslodavac redovno uplaćuje penziono osiguranje. Tražite svoju platnu listu i vodite strogo evidenciju o istioj. Kada je u pitanju vaš novac, treba (nažalost) biti skeptik i prema sopstvenom bratu.

NEDELJA – Neka to bude dan za minimalnu potrošnju

Svoj slobodan dan u nedelji  iskoristite za sebe i svoju porodicu. Naspavajte se, napravite zajednički izlet u prirodi, čitajte, bavite se enigmatikom. Ko kaže da se samo sa mnogo novca možemo dobro zabaviti?loading...