DESET DRAGOCENIH SAVETA: Evo kako da se dopadnete poslodavcu na razgovoru za posao

Posao
Pixabay.com

Na nesreću dosta mladih, i možda ne tako mladih, zna koliko je teško doći do posla, pa čak i do razgovora za posao. Uspeh je biti uzet u razmatranje od strane poslodavca, ali tu se priča ne završava. Sledeći put kada vam se ukaže prilika za razgovor za posao učinite sve što je u vašoj moći da se pokažete u najboljem svetlu.

 

Džef Haden autor  knjige ’TransForm: Dramatically Improve Your Career, Business, Relationships, and Life… One Simple Step At a Time’ daje deset praktičnih saveta kako da ostavite najbolji utisak na potencijalnog poslodavca:

1. Trudite se da se dopadnete

Iako očigledan savet, mnogi ljudi ni ne pokušaju da se dopadnu poslodavcu. Ne zaboravite da je prvi utisak od ključne važnosti. Osmehujte se, održavajte kontakt očima, sedite uspravno u stolici, pokažite entuzijazam, oslovljavajte sagovornika imenom…budite onakvi kakvi jeste,  ali budite svoja najbolja verzija.

2.  Govor tela – vaša prednost

Ponekad način na koji sedite, stojite ili se krećete nekome znači više od onoga što imate da kažete. Pravim držanjem i gestovima, koje uz malo pripreme možete usvojiti, ostavićete utisak pametne, iskrene i zainteresovane osobe, osobe na koju stres ne utiče.

3. Budite upoznati sa kompanijom i ključnim ljudima u njoj

Nemojte samo da brzinski izguglujete firmu. Budite detaljniji u svojoj pretrazi. Raspitajte se sa kim ćete razgovarati i pokušajte da pronađete podatke o toj osobi na internetu. Upotrebite svoje znanje kako biste uspostavili bolji odnos sa tom osobom.

4. Potrudite se da vas zapamte

Možda zvuči tužno ali je istina da nakon razgovora, osoba koja je vodila razgovor ne zna vaše ime. Vrlo često oni razgovaraju sa više ljudi, koje kasnije pamte po detalju koji im je ’zapao za oko’, na primer ’momak u špicastim cipelama’, ’devojka što je odrasla u Francuskoj’, ’dečko što se bavi biciklizmom’.

Naravno da ne morate biti najinteresantnija osoba na svetu, ali možete da se potrudite da nekim odevnim predmetom skrenete pažnju na sebe. Isto tako možete da spomenete neki svoj hobi ili interesovanja koja imate.

5. Budite spremni na neuobičajena pitanja

Raspitajte se kod prijatelja i proverite na internetu koja pitanja biste mogli da očekujete. Ukoliko u nešto niste sigurni odvojte par sekundi da o tome i razmislite, znajte da je poslodavcu je bitnije da odgovorite pametno a ne brzo.

6. Izjasnite se odmah o tome šta je to što vi možete da ponudite kompaniji

Kada istražite kompaniju, pronađite šta je to od čega bi ona imala najviše koristi. Ukoliko posedujete specifičnu tehničku veštinu, ukažite na to kako bi ste implementirali svoje znanje u već postojeći sistem i na taj način pomogli kompaniji.

Zapamtite da je svako zapošljavanje investicija za komaniju i da oni žele da im se ta investicija isplati.

7. Izbegavajte negaciju

Postoji opasnost da negativni komentari budu jedino što će poslodavac zapamtiti od onoga što ste rekli u toku razgovora, stoga ih izbegavajte ili preformulišite. Ukoliko je moguće ne govorite ’Ne mogu’, ’Nisam’ i ’Neću’, već potencirajte šta je to što možete da radite, što jeste radili i što ste željni da radite.

Na primer, umesto da kažete ’Nikada nisam bio zadužen za nečiju obuku’, recite ’To nije bilo moje zaduženje, ali sam uvek učestvovao u obuci novih kolega’.

8. Postavljajte pitanja

Ne postavljajte pitanja na koja odgovor možete naći na Googlu ili LinkedInu, već se usredsredite na to da li je posao odgovarajuć za vas. Raspitajte se o kolektivu, o tome ko vam je nadređeni, koje su vaše odgovornosti. Razgovor za posao i treba da izgleda kao razgovor i u njemu treba aktivno učestvovati.

9. Budite direktni

Na kraju razgovora ćete već imati ideju da li je taj posao nešto što vas zanima. Budite direktni i tražite posao. Objasnite zašto ga želite i zašto ga zaslužujete.

10. Zahvalite se na pruženoj prilici

Nikada nemojte da zaboravite da kažete hvala. Ne podcenjujte moć zahvalnosti.