DOBRE NAVIKE ZA USPEŠAN DAN: Poslovne probleme rešavajte lako uz pomoć ovih saveta

Postoji način da se znatno smanji količina jutarnjeg stresa, a time i moguće zdravstvene tegobe poput nesanice, kožnih oboljenja, visokog krvnog pritiska i brojnih drugih.

Posao
Pixabay.com

Ključ je u večernjoj rutini dan ranije koja uključuje opuštanje od napornog radnog dana, ali i pripremu za novi dan. Pokušajte barem nedelju dana da praktikujete navike koje slede kako biste videli prve rezultate manje stresnog i produktivnijeg početka novog dana.

1. Skinite šminku čim se vratite s posla

Ako radite do kasno i pritom čitav dan imate na sebi šminku, nema boljeg osećaja od onog kada je napokon skinete. Ne samo da je to nužno za održavanje zdravlja kože jer ste tokom dana na licu nakupili neželjene bakterije i nečistoću nego je reč i o svojevrsnom mentalnom prekidu sa radnim danom.

Jednom kada uđete u svoj dom, preobučete se i skinete šminku, osećaćete da je završen dan u okruženju sa kolegama i da je ostatak dana samo vaš.

2. Posvetite se omiljenoj aktivnosti

Što je to što vas najviše veseli po povratku s posla? Je li to šetnja sa psom, druženje s ukućanima, igranje društvenih igara, vruća kupka ili tuš ili pak naprosto uživanje u gledanju serija ili emisija?

Šta god da je vaša omiljena aktivnost, posvetite joj se barem malo svake večeri. Uživanje u onom što volimo u nama luči serotonin, hormon sreće.

3. Pročitajte barem desetak stranica knjige

Čitanje ima brojne prednosti. Oni koji čitaju svaki dan, barem desetak stranica, imaju bogatiji rečnik, izraženije komunikacijske veštine, bilo u pisanju ili u govoru, a istraživanja su pokazala da se i lakše oporavljaju od moždanog udara.

Osim toga, spremniji su za rad na sebi, učenje novih veština i iskorišćavanjem prilika koje im se nude. Nezavisno od toga koji žanr najviše volite, posvetite mu barem nekoliko minuta dnevno. Uz sve navedene prednosti, jedna od većih je i to što će vas opustiti pa ćete zaboraviti na možda loš dan na poslu.

4. Odlučite šta ćete jesti sledeći dan za doručak

Nakon uživanja i opuštanja, vreme je i da mislite na sledeće jutro. Biće mnogo manje stresno ako budete imali plan toga kako treba izgledati. Za početak, razmislite o tome šta biste želeli da jedete za doručak, a da vas opskrbi hranjivim materijama i što duže drži sitima.

Možete unapred pripremiti zobenu kašu uz dodatak vode ili mleka pa joj ujutro samo dodati voće po izboru.

Dovoljno je i samo barem imati ideju o tome što biste jeli kako bi jutarnja priprema bila što kraća. Ako ipak shvatite da nemate namirnice koje bi bile primerene za doručak, imajte na umu i to da ujutro sebi morate ostaviti nekoliko dodatnih minuta za odlazak u pekaru po, ako je moguće, pecivo od žitarica od celog zrna.

5. Pripremite odeću

Stajati ujutro ispred ormara i govoriti kako nemamo šta da obučemo nije najbolji početak dana. Zato odeću pripremite veče ranije. Pogledajte vremensku prognozu za idući dan, uzmite u obzir svoje obaveze i prema tome odaberite komade odeće.

Na primer, ako znate da vas čekaju sastanci van kancelarije, da ćete morati mnogo da hodate po stepenicama i slično, odaberite ravne modele obuće.

Dobro je imati i jednu “sigurnu kombinaciju” sastavljenu od komada za posao kojima ćete se vratiti svaki put kada ostanete bez ideja.

6. Stavite mobilni na punjenje

Iako imaju brojne prednosti, pametni mobilni telefoni, u odnosu na nekadašnje modele, imaju znatno kraće trajanje baterije, neretko samo dan ili dva, u najboljem slučaju.

Pre spavanja obavezno proverite da li imate dovoljno baterije na mobilnom telefonu da bi vam se uključio alarm.

7. Naspavajte se

Poslednja, zlata vredna navika je rani odlazak na spavanje. Ljudskom organizmu treba sedam do osam sati sna kako bi mogao izvršavati svoje obaveze najbolje što može. Ako i uradite sve sa ove liste, a odlazak na spavanje ostavite za jedan ili dva sata nakon ponoći, vraćamo se u začarani krug.

Da bi vam novo jutro bilo produktivno i sa što manje stresa, kvalitetan san nužan je preduslov.