Dok jednom ne smrkne drugom ne svane? Ova država ČEKA DA TRAMP POVUČE AMERIKU pa da zagospodari

Kina
foter.com

Kineski izvoz je porastao u januaru 2017. više nego što se predviđalo, pokazuju poslednji podaci. To je najnoviji znak poboljšanja druge najjače ekonomije sveta, pošto se lideri mnogih zemalja, kako navodi agencija Frans pres, pripremaju za moguće trgovinske razmirice sa predsednikom SAD-a, Donaldom Trampom.

 

Snažni pokazatelji kineskog izvoza sugerišu na to da Peking nastoji da se pozicionira kao lider na globalnoj trgovinskoj sceni u očekivanju američkog povlačenja iz multilateralnih trgovinskih sporazuma pod Trampovom protekcionističkom administracijom.

Zvaničnici iz kineske Uprave carina saopštili su da je izvoz u januaru skočio za 7,9 odsto na godišnjem nivou, na 182,8 milijardi dolara, nadmašivši prognoze ekonomista u anketi “Blumberga”, koji su predviđali porast od 3,2 procenta.

U decembru prošle godine, kineski izvoz je potonuo za 6,1 posto. Uvoz je takođe prevazišao očekivanja sa rastom od 16,7 odsto, na 131,4 milijarde dolara, u odnosu na predviđeno povećanje od 10 odsto.

Trgovinski suficit se popeo na 51,3 milijarde dolara, što je za više od 2,0 milijarde više od prognoza.

Daleko najveći svetski proizvođač čelika, prošlog meseca je izvezao 7,42 miliona tona proizvoda od čelika, što je manje od 9,74 miliona tona izvezenih u januaru 2016, i manje od 7,8 miliona tona prodatih u inostranstvu u decembru.

Prošlomesečni statistički podaci pokazali su da je kineska privreda, ključni pokretač rasta u svetu, zabeležila u 2016. najsporiju ekspanziju u više od četvrt veka, ali je u poslednja tri meseca prošle godine registrovala iznenađujuće napredovanje.

Takođe, podaci o fabričkoj aktivnosti u januaru, koji su objavljeni prošle nedelje, pokazali su da se proizvodni sektor stabilizuje.

Uprkos optimističnim, snažnim januarskim trgovinskim podacima, većina analitičara je saglasna da “ratoboran” stav američkog predsednika Trampa u pogledu trgovinske politike prema Kini predstavlja veliku opasnost za nastavak rasta kineskog izvoza u ovoj godini, navodi francuska agencija.