Milijarderi uprkos tomu što imaju puno, teško se odvajaju od novca kojim moraju da plate porez, pa su našli mesta gde ih je najbolje sakriti

 

Foto: Flickr/René Pi 

Milioneri i milijaderi uvek traže načine kako da zadrže što više novca i plate što manje poreza. Upravo zato su poreska utočišta, tj. zemlje koje imaju izuzetno niske ili nepostojeće poreze, mesta koja su im od posebne važnosti.

Tamo iskorišćavaju rupe u zakonima i otvaraju nove račune, ali i pokreću korporacije sa nula troškova. Čineći to, oni pokušavaju da izbegnu inače visoke poreze u svojim državama, bez da moraju da imaju drugo državljanstvo.

Nedavno je američka poreska služba najavila da će krenuti “u lov” na američke državljane koji imaju račune u inostranstvu, no to ih nije zastrašilo. Jer ako sve učinite na ispravan način (a zahvaljujući dobrim računovođama, bogataši to i čine), održavanje računa u inostranstvu je potpuno legalno. Isto tako, ne morate imati hrpu novca da biste potražili poresko utočište, jer uz to što imaju blage poreske zakone, mnoge od država kod kojih ćete pronaći utočište dom su predivnih, egzotičnih destinacija koje stranim investitorima nude i jednostavno dobijanje državljanstva, piše Biznis Insajder.

Belize

 

Možete dobiti državljanstvo prijavom trajnog prebivališta ili pomoću programa penzionisanja. U prvu skupinu se ubrajate ako želite stalno zaposlenje, a u drugu ako ste spremni tamo da provedeti najmanje četiri nedelje godišnje, kako bi prešli prag minimalnog dohotka za penziju.

 

Britanska Devičanska ostrva

 

Porez na dohodak ovde iznosi 0 posto, tako da ne postoje porezi na korporacije, kapitalne dobitke, poklone, prodaje, dobit ili nasledstvo. Vlasnici imovine i investitori mogu postati vanredni državljani, ako žive na Devičanskim ostrvima do šest meseci godišnje, a nominalni porez na imovinu iznosi 1.5 posto od procenjene godišnje vrednosti.

Kajmanska ostrva

 

Ova lokacija je već dugo na radaru najvećih američkih kompanija. Apple, IBM i mnogi drugi su njihovi odani posetioci, jer zemlja nema korporativni porez, kao ni porez na dohodak, kapitalnu dobit, ili nekretnine.

 

Kostarika

 

Korporacije ovde ne plaćaju porez na dohodak i na dobitke izvan nadležnosti vlade, kao ni na kapitalne dobitke ili porez na dividende.

 

Monako

 

Domovina poznatog Kazina i Gran prija, igralište je za bogate i slavne, a u Monaku ne postoji ni porez na dohodak, kapitalnu dobit ili porez na nasledstvo.

Sejšeli

 

Sejšeli se sastoje od 115 rajskih ostrva uz obalu Afrike, a retko koji bogataš među tolikim ostrvima neće naći neko za sebe. Pogotovo kada znate da ne postoji porez na dohodak, na kapitalnu dobit, na darivanje niti na imovinu. Kako biste prijavili stalni boravak, morate tamo živeti barem pet dana godišnje, kao i  prebaciti najmanje 10.000 dolara godišnje na tamošnji račun.

Panama

 

Ova zemlja ima jednu od najbrže rastućih privreda u Srednjoj Americi. Ona ne deli poreske ugovore s drugim zemljama i nema obavezu deljenja finansijskih informacija s bilo kojom vladom na svetu. Bankovna diskrecija je definitivno najtajnovitija u ovoj državi.

Portoriko

 

Iako je Portoriko na teritoriji SAD-a, zahvaljujući vladavini Britanske zajednice naroda, ima svoje poreske zakone.

Zemlja je 2012. postala poresko utočište za mnoge američke građane koji žive na ostrvu 183 dana u godini. Na taj način ne moraju ovde da plaćaju porez na kamate, dividende i kapitalnu dobit, a ne moraju se ni odreći svog državljanstva.loading...