Dostanić: Privatizacija nije iskorišćena za razvoj berze

Direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić izjavila je danas da u Srbiji proces privatizacije nije iskorišćen za izgradnju jednog od ključnih stubova tržišne ekonomije - za berzu.

Ona je na otvaranju 13. Međunarodne konferencije Beogradske berze kazala da nema opravdanog razloga za zapostavljanje razvoja berze.

Dostanićeva je ocenila da ako se država usmeri ka ozbiljnijem razvoju tržišta kapitala može da pokrene novu industriju, nova zanimanja, nova radna mesta i privredne mogućnosti, kao i
alternativne vidove štednje i finansiranja.

– Tržište kapitala u Srbiji posmatrano kao celina ima infrastrukturu na zadovoljavajućem nivou, ali nažalost nema raznovrsnu i kvalitetnu ponudu –  kazala je Dostanićeva.

Kako je istakla, ni država u najavljenoj daljoj privatizaciji, niti kompanije koje su inicijalno privatne, ne prepoznaju prednosti tržišta kapitala kao mehanizam koji omogućava efikasne kombinacije vlasničke strukture.

Neusaglašenost strategije privatizacije i razvoja tržišta, kako je navela, uticala je i na loš kvalitet ponude na berzi i broj akcionara spremnih za ulaganja na berzi. Na formiranje domaćeg tržista kapitala, prema rečima direktorke Beogradske berze, loše su uticali visoka stopa nezaposlenosti, pad standarda građana, nestabilnost domaće valute i drugi makroekonomski problemi, koji nisu bili dobra osnova za razvoj industrije fondova.

– Da se u čudu ne bismo pitali kako se i gde Beogradska berza izgubila sa horizopnta srpskih finansija, treba što pre sinhronizovati poteze koji će Srbiji omogućiti da modernizuje i unapredi svoje finansijsjko tržiste – istakla je Dostanićeva.

Ona je navela da situacija na tržistima kapitala nije zadovoljavanjuća ni na drugim berzama u okruženju, ali da to nije opravdanje, već to vidi kao mogućnost da se usklađenim propisima
proširi tržište, a time i investicione i razvojne šanse Srbije.

 loading...