DOVOLJAN JE JEDAN PODATAK: Izbegnite saradnju sa sumnjivim osobama pomoću ove aplikacije

Pretraživac za brže i lakše pronalaženje "sumnjivih lica" sa poternica Ujedinjnih nacija koja su povezana sa terorizmom nedavno su razvile Uprava za sprečavanje pranja novca i Institut "Mihajlo Pupin - Računarski sistemi".

unsearch.apml.gov.rs

Aplikacija se nalazi na sajtu Uprave http://www.unsearch.apml.gov.rs/ na kojoj građani i pravna lica mogu unošenjem bar jednog podatka koji poseduju da provere da li se osoba sa kojom stupaju u poslovni odnos nalazi na međunarodnoj poternici.

Pomoćnik direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Dragan Marinković kaže da je Srbija prva zemlja u regionu koja je razvila takav pretraživač.

– Aplikacija je operativna, može joj se odmah pristupiti. Postavili smo je na naš sajt prošle nedelje i vodićemo našu internu statistiku koliko korisnika je pristupilo pretraživaču – rekao je Marinković, a prenosi RTS.

Objašnjava da su “označena lica” sva ona fizička i pravna lica prema kojima se primenjuju sankcije UN, a konkretno se odnosi na liste terorista, finansijera terorizma, terorističkih organizacija i lica koja se dovode u vezu sa širenjem oružja za masovno uništenje.

Reč je o listi, na koju se odnosi nekoliko Rezolucija UN-a, a u vezi sa ISIL-om, Al Kaidom, DNR Korejom, u vezi sa talibanima i povezanim fizičkim licima, grupama lica, privrednim i drugim subjektima.

Marinković navodi da su ranije građani i pravna lica morala sama da proveravaju liste, dok ih je Uprava izveštavala o izmenama na listama.

– Sada će pretraživanje biti mnogo jednostavnije i brže jer je aplikacija direktno povezana sa listama. U samom pretraživaču ima polja koja nije potrebno popuniti sva, već ono što zainteresovano lice koje hoće da pristupi pretraživaču ima od podataka. Tako imamo prezime, ime, datum rođenja, državu porekla i datum izmene sankcija na listi UN – rekao je Marinković.

Ukoliko se ispostavi da građanin ili poslovno lice ima poslovni odnos, taj poslovni odnos se prekida, prijavljuju “označeno lice” Upravi za sprečavanje pranja novca i zamrzavaju njegovu imovinu.

Marinković kaže da do sada takvih slučajeva nije bilo.