DRUGA STRANA PRIČE: Evo šta prodavce najviše NERVIRA KOD VAS

Marke
Beta

Često radnike u prodavnicama nazivamo pogrdnim imenima kada nešto nije kako želimo, jer kupac je uvek u pravu. Ovo su neke od stvari koje treba da znate pre nego što rešite da se "istresete" na prodavca.

 

Nepristojnost vam neće pomoći
Razumljivo je da vas frustira kada prodavačica ne može da vam da popust. Sigurno vas nervira i kad u prodavnici nema zaliha, ali to jednostavno nema veze sa prodavačicom. Možda vam je lakše da se “ispucate” na prodavačici, ali to ništa neće da promeni. Važno je da znate da prodavci ne donose odluke koje vas nerviraju, a vi postajete kupac koga svi preziru!

Kupac nije uvek u pravu
Biti kupac nije kraljevska titula. Postoji granica između pružanja dobre usluge i dopuštanja da se neko prema prodavcu ponaša kako želi.

Ako ste upali u ovu mentalnu zamku, SAMI SEBE SABOTIRATE

Radno vreme je katastrofa
Radnici u prodavnicama moraju da rade u radnjama i kada se drugima završi radno vreme. Najbolji primeri su praznici kada su svi sem njih slobodni i mogu da idu u kupovinu, a za trgovce to znači i više posla. Zato prodavci imaju malo slobodnog vremena i društveni život pati.

Većina trgovaca ne mrzi svoj posao
Ljudi se obično zgroze kada čuju da se neko bavi ovim poslom. Međutim, radnici u prodavnicama ne mrze svoj posao. Naravno, to nije posao iz snova, ali plaća račune i sve je samo ne dosadan.

Ne ogovarajte prodavce njihovim kolegama
Kupci često umeju da se požale na “kolegu iz prve smene”, misleći da će tako dobiti pozitivne bodove. Međutim, niko od kolega to ne ceni. Ako jedan prodavac nije mogao da vam pomogne, neće moći ni drugi, a verovatno su prijatelji.

Ako je prodavačica ljubazna, ne znači da flertuje
Ljubaznost i osmeh deo su trgovačkog posla, a kupci to nekada pogrešno shvate. Najčešće su to muškarci koji ljubaznost prodavačice protumače pogrešno.

Prodavci ne određuju cene
Time što se zaposlenima žalite na visoke cene, ništa ne postižete. Oni ih ne menjaju, a ni ne određuju. Samo ih nervirate.

Klopening
Klopening je izraz za poklapanje smena, tačnije kada prodavac radi drugu pa prvu smenu. Tada dolazi na posao jako umoran.

OVO SU PROSEČNE PLATE ZA FEBRUAR U SRBIJI: Razlika između Beograda i Bele Palanke 50.000 dinara

Trgovci ne mrze ljude
Zaposleni nekada znaju da “ogovaraju” neke posebne kupce, ali to se dešava jako retko. Većina kupaca su obični ljudi, a većina su i stalne mušterije.

“Pozadi” ne postoji
Većina misli da ako nečeg nema na policama, sigurno ima “pozadi” u skladištu. Male radnje nemaju velika skladišta i obično je ono što se nalazi na policama sve.

Deca bez roditeljskog staranja
Ukratko, svi prodavci mrze kada roditelji u radnji ne paze na svoju decu. Osim što ruše stvari sa polica, često ne gledaju kuda hodaju. Kada povedete dete u kupovinu, držite ga za ruku i trgovci će vam biti zahvalni.

Prodavci su vešti sa ljudima
Ovaj posao vam omogućava da budete vešti u komunikaciji sa ljudima. Na ovaj način se sramežljivost lako prevazilazi.

Posao u prodavnicama bolji je od nezaposlenosti
Ovaj posao vam omogućava vrlo često i razne popuste kojih nema za obične kupce. Kada biste pitali nekog prodavca, rekao bi vam i da je atmosfera na poslu odlična.