DUBAI DO 2030. GODINE OČEKUJE PRAVA ‘REVOLUCIJA’! Neće više biti nezgoda – uvodi se ‘PAMETNI’ SAOBRAĆAJ!

dubai
Pixabay.com

Zvaničnici Ujedinjenih Arapskih Emirata objavili su da će se do 2030. godine više od 25 odsto saobraćaja u Dubaiju odvijati u automatskim automobilima bez vozača.

 

U Dubaiju je registrovano više od milion i po vozila. Prestonica UAE je već uvela najsavremeniji metro sistem bez vozača koji je prevezao 178 miliona ljudi u prošloj godini.

„Pametnu tehnologiju“ koriste neki od proizvođača najluksuznijih vozila i razvija se takvom brzinom da plan zvaničnika UAE nije nerealan.

Automobili „bez vozača“ mogli bi da naprave velike probleme hiljadama vozača taksija, jer su zvaničnici naveli da se nova strategija ne bazira na privatnim automobilima, već na taksi vozilima, autobusima i drugim javnim prevozom.

U saopštenju šeika Muhameda Bin Rašida Al Maktuma, navodi se da bi „pametni saobraćaj“ smanjio troškove prevoza i iskorenio saobraćajne nezgode.

„Predstavili jasnu strategiju, a to je pametna vožnja, jedan od pokretača održive ekonomije u UAE“, rekao je šeik Muhamed.

Direktor agencije za puteve Matar el Tijer rekao je da je već potpisan ugovor sa francuskim proizvođačem automobila bez vozača Izimilom (EasyMil) za testiranje njihovog vozila E-310, koje može da preveze deset putnika i dodao da još nisu ugovorene finansijske obaveze.

Francuski proizvođač automobila nije želeo da potvrdi navode zvaničnika UAE. Sa druge strane, još nema naznaka ko bi u UAE mogao da finansira veliki projekat.