DVE REČI koje odmah morate da izbacite, jer su UBICE IDEJA

Ideja
Pixabay.com

Koliko puta vam se dogodilo da dobijete sjajnu ideju i prezentujete je nadređenom, a on vam kaže: “To je odličan predlog, ali nam je preskup”,“Zvuči dobro, ali prekomplikovano” ili “Da, ali previše rizično”? Koliko puta ste morali “misliti izvan okvira” da bi vam posle toga neko rekao: “Da, ali…”?

 

Šta zapravo govorite kad kažete “Da, ali…”

Neverovatno je kako jedna reč može promeniti celi tok razgovora. “Da, ali…” sagovornike stavlja u poziciju rasprave ili prepirke, dok “Da, i…” podstiče razgovor i proširuje temu.

Kada kažete “Da, ali…”, drugoj osobi poručujete: “Da, ali ne”. Zapravo joj govorite: “Čujem tvoju ideju, ali mislim da nije važna ili vredna razmatranja”. Ako osoba ostane pri onome što želi reći, rizikujete da se razgovor počne vrteti u krug jer će osoba na vaše “Da, ali…”, odgovoriti svojim “Da, ali…” i na kraju ćete imati osećaj da vodite “ping-pong razgovor” razmenjujući mišljenja koja vam se neprestano vraćaju sve dok jedna strana ne popusti.

SITNICA KOJA MENJA SVE: Jedan trik pomoći će vam da NEOSETNO uštedite ozbiljne sume novca

“Da, ali…” ističe nedostatke i ograničenja pa zbog toga deluje kao ubica kreativnosti. Kombinacija te dvije riječi zatvara um za nove ideje i ohrabruje pasivnost jer drugi dobivaju dojam da njihove ideje nisu dobrodošle i da će bolje proći ako budu šutjeli. Time potičete konvergentno razmišljanje—stvarate atmosferu u kojoj postoji samo jedno, najbolje rješenje problema.

Zbog toga se druga strana oseća odbačeno, pa čak i krivo ili osramoćeno jer nije ponudila dovoljno dobru ideju. Suprotni veznik “ali” govori joj da je ono što dolazi posle toga važnije, odnosno, da je mišljenje druge osobe važnije nego sopstveno. Često korištenje izraza “Da, ali…” će stvoriti negativnu, neproduktivnu atmosferu. Što učiniti umesto toga?

Zamenite frazu sa “Da, i…”

Frazu “Da, i…” originalno je osmislio pozorišni reditelj Berthold Gunster kako bi stvorio interaktivno pozorište koje se bazira na improvizaciji. Ovom tehnikom glumci uspešno grade priču dodajući sopstvene elemente tako da naizmenično svaku rečenicu započnu sa “Da, i…”.

Ova tehnika pokazala se korisnom i u drugim okruženjima upravo zbog toga što drugoj osobi poručuje: “Slušam te i mislim da je tvoja ideja vredna”. Može se koristiti na poslovnim sastancima koji ne vode rešenju, u brainstorming seansama gde je važno da svi članovi grupe daju svoj kreativni doprinos, za izgradnju pozitivne atmosfere unutar tima i uopšte u bilo kojem razgovoru. Sve što treba da učinite je da saslušate osobu i započevši rečenicu sa “Da, i…” nadogradite razgovor.

Trik je u tome što se koristeći “Da, i…” vaš fokus usmerava na prednosti nečije ideje, umesto na nedostatke. Automatski ste usmereni na ono što se može učiniti, na mogućnosti i prilike. Na taj način otvarate um za nove ideje, a u kreativnom okruženju priznajete ono što je izrečeno i proširujete i podstičete stvaranje novih ideja. Sagovorniku poručujete: “Tvoja je odgovornost da učesvuješ i doprineseš razgovoru—podeli svoju ideju!”

Osim što takav način razmišljanja potiče divergentno mišljenje (stvaranje većeg broja novih načina rešenja problema), “Da, i…”stvara atmosferu prihvatanja, podržavanja i saradnje. Sastavni veznik i poziva na razgovor i sugeriše da je svačije mišljenje jednako vredno. Sve to pomaže stvoriti pozitivnu atmosferu.

MANJAK KADRA: Na konkurs Doma zdravlja u Novom Sadu niko se ne javlja više od godinu dana

“DA, ALI… šta ako se ne slažem s drugom osobom?”

Čak i kada se ne slažete sa sagovornikom ili mislite da nikada niste čuli gluplji predlog, svejedno to možete reći koristeći frazu “Da, i…” i profitirati od njenih pozitivnih učinaka.

Zamislite sledeći razgovor:

A: “Ana svima upada u reč na sastancima. Naterajmo je da konačno ućuti…”
B: “Da, i bilo bi super kad bismo to napravili na neki ljubazan način. Recimo, mogli bismo uvesti pravilo da prvo svi moraju izneti ideje koje su pripremili pre sastanka.”
C: “Da, i još dodati da pre preuzimanja reči svako mora pitati onoga od koga preuzima reč da li jeto bilo sve od njega.”

Ako takav pristup ne pomogne, prvo saslušajte sve ideje koje osoba i ostali imaju, pa kada se skupi nekoliko ideja, zajednički odlučite koja ima najviše potencijala.

Sledeći put kada se nađete u neobaveznom razgovoru, pokušajte nekoliko puta za redom koristiti frazu “Da, ali…” i posmatrajte na koji način se menja tok razgovora. Isto tako, kao kontrast, nekoliko puta za redom komunikaciju započnite sa “Da, i…”. Uporedite rezultate i pitajte osobu sa kojom ste razgovarali kako se osećala za vreme razgovora.

Pokušajte i brzo ćete uočiti pozitivne rezultate.