Ekonomisti savetuju: SADA je pravo vreme da KUPITE STAN, evo i zašto

Zgrada
Pixabay.com

Ekonomisti već poduže savetuju građane koji još nemaju svoj krov nad glavom da je sada pravo vreme da uđu u kupovinu nekretnina ako imaju iole siguran posao.

 

Cene kvadrata u svim gradovima pale su od periferije do centra. Dobar je izbor nekretnina, a i kredita – može da se bira indeksirano u evrima ili u dinarima.

Kamate su ispod pet odsto godišnje u oba slučaja. Takvi uslovi su još pre nekoliko godina bili pusti san.

Kod nas su stanovi bili najskuplji 2007–2008. godine – cene kvadrata bile su 10 do 20 odsto više nego danas, a tada je uzeto najviše stambenih kredita.

Po podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, za prvih osam meseci ove godine ukupna suma stambenih kredita povećala se tek 1,6 odsto, ili nešto više od osam milijardi dinara, pa sada iznosi 380,66 milijardi. Hoće li dinarski krediti doneti preokret zavisi od situacije na tržištu, a ona se razlikuje od grada do grada.

U Novom Sadu cene novih stanova se kreću od 950 do 1.350 evra kvadrat. Jeftiniji su na periferiji oko Novog naselja, a skuplji bliže centru. Kod starih stanova cena je od 500 do 1.000 evra. Najjeftiniji su kvadrati na Detelinari i rubnim delovima Novog naselja.

Kupci daju prednost novim stanovima i zbog poreskih olakšica i zbog činjenice da ti stanovi ne traže dodatnu adaptaciju.

“Stariji stanovi su uglavnom drugi izbor kupaca, kada ne nađu novi odgovarajući”, kaže izvršni direktor agencije „Solis” iz Novog Sada Dragan Rabatić.

“Svakako dobra lokacija bliže centru uvek dobro prođe, ali to nije presudno”, kaže on.

On smatra da će se pad cena nekretnina kod nas nastaviti – kada i koliko, to je teško u ovom trenutku reći jer će to tržište regulisati. U gradu se zida mnogo novih stanova, a kapaciteti kupaca nisu ni blizu tako veliki.

“Teško je govoriti o ceni stanova samo u brojkama. Za prethodnih deset godina promenila se i cena novca”, kaže on. Nije zgoreg podsetiti na to da je 2008. evro vredeo 88,6 dinara, a danas 123,29. Zato kupci koji sada ne nađu ono što im odgovara ne treba previše da žale.

Konkretno, stari stan u centru Novog Sada od 50 kvadrata staje 50.470 evra a za istu kvadraturu na Detelinari dovoljno je 38.110 evra.

Ko hoće da kupi veliki stan za malo para, može i to da ostvari, ali ne u Novom Sadu već u Zrenjaninu. Tamo se dvosobni i trosobni stanovi prodaju mnogo jeftinije.

“U Zrenjaninu je veoma malo slobodnih placeva za novogradnju na dobrim lokacijama”, kaže vlasnica agencije „G-sigma” Gordana Božić.

“Zato su stanovi iz druge ruke najviše na tržištu. Cena kvadata je od 500 do 800 evra. Jednosobni stanovi se nude već za 15.000 evra. Skuplji su dovosobni – od 24.000 do 30.000 evra, a trosobni su nešto iznad 30.000. Cena, osim od lokacije, zavisi i od stanja u kojem je stan. Ko ima mogućnosti da uloži u renoviranje, može dobiti stariji stan prilično povoljno. To je prilika i za ljude iz drugih gradova, koji su penziju dočekali kao podstanari, da se skuće”, kaže ona.

S obzirom na to da banke sve više pomeraju starosnu granicu za sve kredite pa i stambene, eto prilike za mnoge da postanu Zrenjaninci.

U Novom Sadu kupci koji podignu stambeni kredit najradije se opredeljuju za novu neretninu. Obično se stan kupuje od investitora. Zgrada mora da bude 80 odsto završena da bi se kredit mogao plasirati. U tom slučaju klijent ostvaruje pravo na povraćaj poreza na dodatu vrednost od deset odsto. Kod kupovine starih nekretnina iz druge ruke, po našim zakonima ta olakšica ne važi.