EKSPERIMENT USPEO: Radna nedelja od četiri dana promenila život britanskim radnicima

Sve je prisutnija ideja da bi skraćena radna nedelja mogla da poboljša produktivnost radnika i osigura bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Biznismen
pixabay.com

Niz manjih britanskih kompanija prebacuje svoje poslovanje na četvorodnevnu radnu nedelju, piše Guardian.

Sve više poslodavaca eksperimentiše sa pružanjem tri slobodna dana nedeljno svojim radnicima uz zadržavanje iste plate.

Kako bi se precizno utvrdio uticaj koji bi prebacivanje sa pet na četiri radna dana moglo da ima na britansku ekonomiju, ministar finansija vlade u senci i član laburističke stranke John McDonnell zatražio je studiju, dok bi Škotska nacionalna stranka idućeg meseca trebalo da raspravlja o uvođenju četverodnevne radne nedelje u Škotskoj.

U zadnjih šest meseci to su već učinile Synergy Vision, kompanija specijalizovana za komunikaciju u medicinskom sektoru, Elektra Lighting koja dizajnira rasvetne uređaje, proizvođač donjeg veša Lara Intimates kao i Intrepid Camera koja proizvodi i izvozi fotografsku opremu.

– Bilo je ovo šest lepih nedelja s dugim vikendima – rekao je Nil Nouls, konsultant u Elektri koja je skraćenu radnu nedelju uvela u januaru.

– Dva od sedam dana su jedva dovoljna da se čovek oporavi od stresne nedelje. Ipak, tri dana dovoljna su da se odmorite, ali i da imate dovoljno vremena raditi nešto drugo – dodao je.

Rad od ponedeljka do četvrtka za Makasima Gruva iz Intrepida označio je i kraj nakupljenog umora koji je inače osećao petkom nakon posla. Dodatno, moral i energija radnika podigli su se, a zbog osećaja da je svaki sat posla važan, poboljšala se i produktivnost, objasnio je.

– Ja učim francuski, Roko se pridružio pozorišnoj trupi, Hugo se više posvetio stolarskim radovima, a Sem pravi robota –  objasnio je Gru kako on i njegove kolege provode novootkriveno slobodno vrieme.

Ideja o skraćenoj radnoj nedelji u poslednje vreme je došla do izražaja zbog ekonomskih, društvenih, zdravstvenih i tehnoloških razloga.

Naime, preopterećenost poslom kao posledicu ima hiljade obolelih od depresije svake godine, rad prekovremeno dodatno otežava balansiranje između karijere i brige o porodici, a uz sve to razvoj tehnologije transformiše koncept rada i radnog dana kakvog danas poznajemo.loading...