Donosimo vam savete kako da prilikom kupovine, pripreme i očuvanja namirnica smanjite troškove i uštedite energiju.

Kupovina
1. Jedan od načina da smanjite svakodnevne troškove, ali i da se hranite zdravije je da partite sezonu. Kupujte sezonsko voće i povrće jer je ono uvek najjeftinije.
2. U sezoni kupite veću količinu različitog povrća i voća i ostavite u zamrzivač za naredne mesece. Povrće možete blanširati pa ga onda zamrznuti. Neke vrste, poput paradajza i kukuruza na primer, zdravije su termički obrađene nego sveže.
3. Umesto da za svaki obrok jedete meso koje je skupo, a u većim količinama nije zdravo, jedite više pirinča, pasulja i soje koji su dostupni po niskim cenama.
4. Kupujte planski – napravite spisak namirnica pre nego što se uputite u nabavku i potrudite se da ignorišete šarenilo koje vas mami sa tezgi. Nećete bacati novac na ono što vam nije neophodno ukoliko se pridržavate spiska. Koristite akcijska sniženja cena!
5. Koristite gotovinu a izbegavajte kartice zato što kad plaćate karticom nemate osećaj da trošite novac i zbog toga trošite više. Rešenje je da potrošite tačno onoliko koliko imate u novčaniku i ne dozvolite da vaš budžet “dotuku” kamate od kojih banke žive.
Priprema
6. Kad imate vremena sami umesite pecivo, picu ili testeninu. Domaća hrana je zdravija, ukusnija, ne sadrži štetne aditive, a i jeftinija je od kupovne.
7. Kada kuvate, poklopite posudu jer na taj način skraćujete vreme kuvanja i trošite manje energije. U poklopljenoj posudi sačuvaće se para i toplota, ukus i aroma jela koje pripremate, a sve to sa manje struje i za manje vremena.
8. Ringlu na šporetu izaberite prema veličini posude u kojoj pripremate jelo. Kada je ringla šira od dna posude brže se deformiše i kvari. Još ako je šerpa sa deformisanim dnom, šteta je dvostruka: struja se rasipa, a jelo zagori.
9. Ukoliko kuvate u većoj šerpi na manjoj ringli, skuvaćete više hrane sa manje struje.
10. Prilikom kuvanja ringlu podešavajte na nižu temperature jer se tako troši manje energije.
11. Kada kuvate na tzv. ekspres ringli, čim jelo proključa , kuvanje nastavite na “jedinici”.
12. Ekspres lonac je najbolji prijatelj u kuhinji jer hrana koja se u običnoj posudi sprema oko sat vremena, u ekspres loncu je gotova za desetak minuta. Pri tom se, pored energije, čuva i hranljiva vrednost namirnica. Isto važi i za kvalitetno posuđe.
13. Ringlu isključujte nešto pre kraja kuvanja jer ona akumulira izvesnu količinu energije koja se može iskoristiti umesto da se rasipa kada sklonite posudu sa nje.
14. Višak vode prilikom kuvanja znači i višak potrošene struje, zato ne bacajte struju sa viškom vrele vode za kuvanje špageta ili pirinča. Za kuvanje kilograma isečenog krompira dovoljno je 4 decilitra vode.
15. Kada god je to moguće istovremeno pecite u rerni dva različita jela: na primer meso i krompir na jednom, a sarmu na drugom nivou – sačuvaćete struju, vreme i novac za još jedan ručak.loading...