EVO KAKO NAS LAŽU: Trošimo gomilu novca na preparate koji nemaju nikakav efekat

Reklame o pastama za izbeljivanje zuba, sirupima protiv kašlja, antibakterijskim maramicama navode ljude da na njih potroše novac, ali ovi preparati zapravo nemaju stvarni učinak.

Svake godine potrošnja lekova, koji se kupuju bez recepata i higijenskih proizvoda koji garantuju veliki učinak na naše zdravlje i izgled, poraste za 10 posto, ali većina stručnjaka tvrdi da je to samo „bacanje novca”.

Britanski farmaceut Antoni KOks tvrdi kako farmaceuti prodavanjem tih proizvoda potiču „nadrilekarstvo” u želji za vlastitim profitom, piše Dejli mejl.

On navodi i primere takvih proizvoda:

Lek za smirivanje kašlja

Razni sirupi i tablete za smirivanje kašlja bez recepta jedan su od najprodavanijih lekova u apotekama u zimskom periodu. Ipak, studije nisu potvrdili efikasnost takvih proizvoda. U većini slučajeva uzrok kašlja je virusna infekcija kod koje se jedino može čekati da je imunološki sistem pobedi. Ti lekovi ne skraćuju vreme bolesti, što potvrđuje čak 26 studija na deci i odraslima.
Kreme za ublažavanje ugriza insekta

Postoji oko desetak raznih krema za ublažavanje svraba i oteklina nakon ugriza insekta, ali postoji vrlo malo dokaza da one stvarno pomažu. Proizvodi koji sadrže analgetike i anestetike ili oni s antihistaminicima ili antisepticima tek su marginalno delotvorni, tvrde stručnjaci.

Pasta za izbeljivanje zuba

Više od 40 posto ljudi koristi pastu za pranje zuba s navodnim učinkom izbeljivanja, iako koštaju i do tri puta više nego obične paste za zube. Njihov učinak se temelji na postupku izbeljivanja i abrazije gornjeg sloja zuba, a prema EU zakonu smeju da sadrže samo 0.1 posto peroksida kako bi bile sigurne za korišćenje.

Šanse da tako male količine hemikalija deluju na izbeljivanje su gotovo nemoguće.
Antibakterijski sapuni i maramice

Iako se čini logično kako antibakterijski proizvodi mogu smanjiti ugroženost od mikroorganizama, više od četiri decenije istraživanja pokazuju da aktivan sastojak u njima, triklosan, nije ništa efikasniji od običnog sapuna i vode.

Umesto toga, antibakterijski proizvodi mogu da izazovu smetnje, objašnjavaju stručnjaci.