Zagrevanje stana TA pećima najisplativije je i dalje, uprkos poskupljenju električne energije

 

Grejanje na TA peći i ove zime će biti ubedljivo najjeftinije. Iako je najavljeno poskupljenje struje od 3,8 odsto, ovaj vid grejanja i dalje će potrošačima najmanje novca “isterati” iz džepa. Naravno, postoji jedna “začkoljica”: uslov je da se TA peći pune isključivo noću, po najjeftinijoj tarifi. Najskuplje je grejati se uz pomoć električnih grejalica, a neznatno povoljnije je centralno grejanje, piše Srpski Telegraf.

Primera radi, da bi se zagrejao stan od oko 60 kvadratnih metara (što je neki prosek u Srbiji), potrebne su dve TA peći. Ukoliko se one koriste isključivo tokom noći, kada je struja jeftinija, dok tokom dana samo “isijavaju” toplotu, mesečni račun iznosiće oko 7.800 dinara, odnosno oko 47.000 dinara za celu sezonu, prenosi Srpski Telegraf.

Vazno je imati na umu da se račun povećava za svaki sat dogrevanja tokom dana kada je struja čak četiri puta skuplja.

Na taj način, za tri sata dnevnog “dogrevanja”, mesečni račun uvećava se za oko 10.000 dinara, što na sezonskom nivou iznosi 63.000 dinara.

Kada je u pitanju grejanje uz pomoć klima uređaja, to je povoljno isključivo za manje prostore, ili tako organizovane da jedan klima uređaj može da opsluži čitav stan. Na taj način, račun za struju će iznositi oko 5.000 dinara više za grejanje.

Podsećanja radi, mesečni račun za centralno grejanje iznosi od dve do sedam hiljada dinara. Međutim, on se plaća tokom cele godine, pa u Beogradu centralno grejanje iznosi čak 84.000 dinara.

Cena uglja je od sedam do 15.000 dinara, ali i to ne predstavlja vid uštede, jer ukoliko je ugalj jeftiniji, potrebno je kupiti ga više. Cena drva sada “skače”, stručnjaci tvrde da je drvo za ogrev najpovoljnije bilo početkom leta.loading...