Evo koliki je dug Putin oprostio Havani

Ruski predsednik Vladimir Putin je uoči današnje posete Kubi potpisao sporazum kojim se predviđa otpis 90 odsto ogromnog duga Havane prema bivšem SSSR-u,više od 31 milijardu dolara, saopštio je Kremlj.

Putin danas stiže na Kubu u okviru šestodnevne posete Latinskoj Americi.

Donji dom ruskog parlamenta ratifikovao je 4. jula sporazum Rusije i Kube kojim se predviđa otpis duga, a koji je potpisan 2013. tokom posete premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Havani.

Ukupan dug Havane prema Moskvi iznosi 35,2 milijardi dolara, što znači da će biti otpisano 31,7 milijardi dolara duga, a reprogramirao je vraćanja ostatka od oko 3,5 milijardi dolara na period od deset godina.

Putin će se na Kubi sastati sa sadašnjim i bivšim predsednikom, Raulom i Fidelom Kastrom. Na susretu će biti reči o trgovinskim odnosima dve zemlje i biće potpisani ugovori iz sektora energetike.

Trebalo bi da budu sklopljeni i ugovori o izradnji i proširenju aerodroma, kao i o kupovini civilnih aviona.

Moskva i Havana od 2005. godine obnavljaju odnose koji su prekinuti posla raspada SSSR-a početkom 1990-tih. Rusija je deveti trgovinski partner Kube, dok su prva tri Venecuela, Kina i Španija.

Ogroman dug Havane prema bivšem Sovjetskom Savezu opterećivao je odnose Havane sa Rusijom i dugo sprečavao normalizaciju njenih ekonomskih odnosa sa Moskvom.