Evo koliko zaista ljudi radi u javnom sektoru u Srbiji

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru mora da počne 2015. godine.

Ona je na Ekonomskom samitu Srbije u Beogradu kazala da trenutno u državnoj upravi radi oko 28.000 ljudi, dok je u javnom sektoru zaposleno oko 760.000 ljudi, saopšteno je iz kabineta potpredsednice vlade.

– To je previše i taj broj zaposlenih se mora smanjiti – dodala je Udovički.

Ona je najavila manji paket zakona koji će uskoro biti pred narodnim poslanicima zajedno sa Zakonom o radu, ali i veći paket koji će sadržati reforme zapošljavanja i nagrađivanja javnih službenika, za jesen ove godine.

– Srpska privreda je sada na prekretnici i sama je svoj neprijatelj, a osim nedostatka investicija, postoje problemi sa politikom planiranja, regulativom i administracijom – dodala je Udovički.

Prema njenim rečima, najveći problem je nepostojanje dovoljne koordinacije između državnih organa, ne zbog političke volje, već zbog nepostojanja mehanizama.

Kori Udovički je podsetila da je zadatak Republičkog sekretarijata za javne politike koji je u nadležnosti ministarstva na čijem je čelu, upravo obezbeđivanje te koordinacije.loading...