EVO U ČEMU JE KVAKA: Srpske firme koje nemaju nijednog radnika, a ZGRĆU MILIONE

novac
Pixabay.com

Prošle godine poslovalo čak 25.790 preduzeća koja osim vlasnika uopšte nemaju angažovane radnike, a zajedno su imali "plus" od oko 2,6 milijardi dinara.

 

Godinama unazad u srpskoj privredi posluje oko 25.000 preduzeća koja nekako opstaju bez zaposlenih, pišu Večernje novosti.

Makar onih zvanično prijavljenih. Godinu ranije, 2014. bilo ih je 26.241. Sumnjive su one koje uspeju da obrnu milione. Podaci za 2015. godinu pokazuju da su one koje su poslovale pozivno ostvarile profit od nepunih 14 milijardi dinara, što je desetina ukupne dobiti srpske privrede. One u “minusu” nazidale su gubitak od oko 11 milijardi dinara.

“Nisu sve firme bez radnika sumnjive, ali jesu one koje zarađuju velike iznose”, kaže Snežana Mitrović iz Saveza računovođa Srbije.

“To je uvek signal za sivu ekonomiju”, dodaje ona.

Dok je četvrtina i više firmi bez radnika, u Srbiji je istovremeno i četvrtina preduzeća kojima ozbiljno preti stečaj. To su sve one čiji su gubici veći od njihovog kapitala. Preduzeća bez radnika bi upravo mogla, nekima od njih, da budu – odstupnica.

“Sasvim je uobičajeno da kompanija izdvoji firmu koja će se baviti projektovanjem ili konslatingom. Za to zaista i ne mora da uposli stalno zaposlenog već stručnjake po ugovru i uredno plaća poreze”, objašnjava Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

“To je sve u redu i sve po zakonu. Istina je da se time što posluju preduzeća za koja osnivač ne garantuje imovinom, pa su praktično i bez odgovornosti, stvara prostor za mahinacije. Znači neko može da ima firmu u dugovima i preti mu stečaj. Može da osnuje preduzeće bez zaposlenih i preko njega da nastavi da radi, ukoliko mu ovo glavno bankrotira”, ističe on.

Stah od stečaja, međutim, sve je prisutniji i među firmama bez radnika. Iznos gubitaka koji premašuju kapital preduzeća u 2014. je iznosio 384,3 milijarde dinara, a lane – skoro 430 milijardi dinara, što je oko 12 odsto više.