Evo zbog čega su američke sankcije opasnije za Rusiju od evropskih

Ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev izjavio je da su evropske i američke sankcije Rusiji različite.

On je naveo da da će sankcije Vašingtona biti problem decenijama.

Ranije je Uljukajev rekao da je Akt o podršci slobodi Ukrajine, koji daje američkom predsedniku pravo da uvodi nove sankcije Rusiji, biti problem decenijama.

– Da, mislim da je usvajanje federalnog američkog zakona o podršci Ukrajini i uvođenju sankcija protiv nas problem za decenije. Međutim, pitanje je koliki će imati uticaj po nas. Obim naše saradnje sa SAD nije veliki – rekao je Uljukajev za “Komsomolsku pravdu”, a prenosi RIA Novosti.

– Međutim, po meni, evropske sankcije mogu da imaju drugačiju sudbinu (…) Evropske i američke sankcije su različita stvar – kazao je on.

Agencija navodi da približno 60 odsto ruske robne razmane otpada na Evropu, a oko pet odsto na SAD i Kanadu, kao i da sankcije zemalja uvedene nekim ruskim odbrambenim i sirovinskim kompanijama i bankama podrazumevaju, pre svega, ograničenje finansiranja i pristup tehnologijama.

RIA Novosti podseća da SAD i Evropska unija ne priznaju prisajedinjenje Krima Rusiji i optužuju Moskvu za mešanje u unutrašnja pitanja Ukrajine, što Rusija poriče i optužbe odbacuje kao neprihvatljive.

Zapadne zemlje su od marta nekoliko puta uvodile sankcije za ruske političare, biznismene i kompanijama, preteći da će proširivati mere ograničenja.