EVROPA NEĆE ZAJEDNO KUPOVATI GAS: “Videli smo tu ‘solidarnost’ na primeru vakcina u pandemiji”

Za Srbiju više nema ruske nafte. Novi paket sankcija Kremlju ne uključuje izuzeće Zapadnog Balkana zbog stava Beograda prema zvaničnoj Moskvi. Odakle će Srbija nabavljati crno zlato od 1. novembra i po kojoj ceni?

Printscreen

To su ovog jutra u „Uranku“ na K1 televiziji bila pitanja za Jelicu Putniković, urednicu portala „Energija Balkana“. Kako je objasnila, nema razloga za strah jer će nafte biti, samo je pitanje po kojoj ceni.

– Juče su članice OPEK-a donele odluku da će zbog smanjene potražnje za naftom smanjiti isporuke i to je vrlo naljutilo Ameriku koja je mislila da će Saudijska Arabija, vodeća u toj organizaciji, povećati isporuke. Američkom predsedniku Bajdenu nikako ne odgovara da nafta bude skuplja jer se bliže izbori u Americi. U svetu je cena nafte u žiži pažnje javnosti – objasnila je najpre Putniković.

– Još je pred leto šestim paketom sankcija rečeno da ruska nafta neće moći da stiže u evropske luke, a neće moći ni zemlje u obodnom delu da je kupuju. Izuzetak na insistiranje Mađarske dobile su Mađarska, Češka, Slovačka i Bugarska. Bugarska međutim može da dobija rusku naftu preko Crnog mora, a ostale zemlje nemaju more i mogu samo tako da kupuju naftu.

Putniković je na televiziji K1 objasnila da je u uvozu Naftne industrije Srbije prošle godine bilo 16 odsto ruske nafte.

Ove godine, kada je Evropa prestala da kupuje rusku naftu, a trošila je do tada oko 30 do 40 odsto, Rusi su snizili cenu nafte na globalnom svetskom tržištu. Ne kupuje je samo Srbija, već i Indija koja gotovo da nije ni kupovala rusku naftu, a i Kina je povećala kupovinu te nafte. Svetski analitičari ukazuju na to da Saudijska Arabija kupuje rusku naftu za sopstvene potrebe i preporodaje je. U stranim medijima često se mogu naći informacije da se iz ruskih tankera oko turske obale, kada izađu iz Bosfora, pretače nafta u neke druge trgovačke tankere koji tu naftu prodaju kao „nerusku“. Šverceri i trgovina probiju sve sankcije i sve blokade. To svi znaju i niko to ne sprečava. Naravno da to diže cenu, ali nafta je ipak pojeftinila. Pre tri meseca je koštala više od 100 dolara, a sada je oko 90 dolara barel. Jučerašnja odluka OPEK-a možda će malo da poremeti cenu, da ona ponovo „skoči“.

Kako je objasnila, Evropa ne mora da kupuje rusku naftu.

– Može da je kupi od bilo koga drugog, nije Rusija jedina. Ona jeste jedan od tri najveća proizvođača i izvoznika nafte u svetu, ali naftu može da kupi i od Kuvajta, SAD-a… Otkako je krenula priča da će se možda i NIS-u uvesti sankcije i da Hrvati neće hteti da kroz jadranski naftovod bilo koju naftu transportuju do NIS-a, Naftna industrija Srbije od proletos počela je da puni skladišta i naftom i naftnim derivatima. Tu učestvuje i država i sve naftne kompanije koje imaju benzinske pumpe. Mi imamo rezerve za više od dva meseca. Dotok nafte neće biti prekinut, jer mi ne podležemo sankcijama Evropske unije. Ta tema je geopolitička, da se ukaže na to da svet kažnjava Rusiju za to što se dešava u Ukrajini time što će ograničiti cenu ruske nafte. To su prevashodno Evropa i SAD ali prikazuju to kao da je ceo svet. Ne može niko da naredi po kojoj ćete ceni vi nekom trećem nešto prodati ako taj treći hoće da plati više.

O gasu

Evropa je rešila da neće gasovodom da doprema ruski gas, i to pre nego su oštećeni Severni  tok 1 i 2.

– Međutim, gas koji stiže tankerima je skuplji zbog tehnologije. Na obalama bilo koje zemlje mora da se u posebnom postrojenju i pod visokim pritiskom „utečni“, da se potom utovari i prepolovi more ili okean, pa da se u luci u Evropi pretvori u gasovito stanje ili da se pretače u manje tankere i vozi do potrošača. To je skupo. Dodatno, zato što se ne kupuje ruski gas proizvođači LNG gasa su povećali cenu. S druge strane, velika je potražnja za gasom u Kini i celoj Istočnoj Aziji jer posle pandemije žele da privredu povrate na pređašnji nivo. I sad dođe jedna diplomata iz Brisela i kaže: Evropa mora zajedno da kupuje gas, a to nema šanse da uspe. Videli smo to na primeru vakcina – niti su kupovali zajedno niti su jedni s drugima bili solidarni. To su priče političara iz Brisela koji sebi hoće da daju na značaju. Padne im rejting pa daju takve izjave. To je nemoguće organizovati, to je smešno – kazala je Jelica Putniković u „Uranku“.

Koje nafte će biti na tržištu?

Putniković je kazala da će na tržištu postojati sva nafta koja je dosad kupljena.

– Ako ste danas kupili naftu, čak i rusku, ona će stići do bilo koje luke u Evropi, jer je datum transakcije neki oktobar, a to je pre 1. novembra. Posle toga će biti teže i verovatno su sva ugovaranja išla tako da do kraja ovog meseca nafta stigne u bilo koju luku, pa i u hrvatsku. Svako, pa i Srbija, može da kupi bilo koju drugu naftu i da je normalno transportuje, pitanje će biti samo po kojoj ceni. Mi sigurno nećemo moći da kupimo rusku naftu, jer će nas strogo da kontrolišu, što ne znači da Francuska ili Španija neće kupovati tu rusku naftu koja je samo promenila papire ili etiketu.

Koju naftu će kupovati NIS?

Svaka ruska kompanija bilo gde u svetu poštuje zakone države u kojoj posluje.

– Tako je i sa francuskim, nemačkim… i svim drugim kompanijama. U vlasništvu akcija NIS-a su ruski Gazprom Neft (50 odsto akcija), ruski Gazprom (6,14 procenata), ostatak država Srbija i mali akcionari. Evropa je uvela sankcije Gazprom Neft-u da ne mogu da prodaju svoju robu svetskim kupcima, a znamo da to nije tačno. Južna Amerika to ne poštuje, na primer. Nikako nije većinski svet uveo sankcije, već SAD, Evropa, Japan. NIS je kupovao naftu na tržištu koja je mogla da se kupuje jeftinije. Sada je neće kupovati kao rusku ali će nastaviti da kupuje najjeftiniju. Pitanje je koju će cenu dostići barel sirove nafte. Proletos su prognozirali do će do ovog doba cena biti 180 ili 200 dolara, ali vidimo da se to nije desilo. Može da skoči do 110, 120 ili 130, ali cena će zavisiti od mnogo faktora. Od toga da li će neke zemlje pokušati da naprave rezerve nafte zbog zime, videćemo i kako će se odvijati rat jer i zbog toga mnogi prave veće zalihe, a i ako bude hladnija zima trebaće više nafte. Proradila je svetska privreda, roba putuje, avionski i pomorski saobraćaj troši velike količine naftnih derivata… – kazala je Putniković danas na televiziji K1.

– Članicama OPEK-a je idealna cena pre inflacije bila oko 80 dolara za barel, a sada je cena već viša. U toj ceni imaju i zaradu i sredstva za investiranje u nova nalazišta, istraživanja, podizanje rafinerija. Sve što prodaju preko toga im je ekstraprofit. Sve velike energetske kompanije, i naftne i gasne, ostvarile su ogromne profite tokom ove godine. Čak su se čule i priče o tome da ih treba dodatno oporezovati jer su se enormno obagatile zbog cena.

Koliko će koštati gorivo na pumpama?

Prema rečima urednice portala „Energija Balkana“, država određuje koliko će koštati benzin na pumpama od 1. novembra.

Videćemo u narednih sedam dana da li će nafta drastičnije da poskupi od sadašnjih 90 dolara. Amerika je da bi snizila cenu naftne na svetskom i na svom tržištu najavila da će prodati naftu iz zaliha. Nikome ne odgovara visoka cena nafte. Nama se, kada je reč o nafti, isplati prijateljstvo sa Saudijskom Arabijom, mada NIS i ne kupuje velike količine nafte od njih. Uglavnom nabavljamo iračku, pa i norvešku. Ko ponudi najpovoljniju cenu – od njega se kupuje. U suštini svi sarađuju, javno ili tajno. Ni Saudijska Arabija nije uvela sankcije Rusiji, ali njih ne mogu toliko da pritiskaju kao što mogu malu Srbiju. Mi smo pokazali vrstu prkosa. Mnogima smeta što je NIS uspešna kompanija. Kada je pre dve godine pušteno u pogon postrojenje duboke prerade i kada je NIS modernizovao rafineriju nafte u Pančevu, hrvatski mediji su pričali da je ruska kompanija u Srbiji pobedila INU koja je u mađarskom vlasništvu i bili su ljuti što NIS ima kvalitetnije gorivo. Ima ratovanja na nivou kompanija i brendova i na Balkanu, ne samo u Evropi – kazala je Jelica Putniković.

Neće biti restrikcija

Putniković je optimista pred ovu zimu i smatra da sigurno neće biti restrikcija struje.

  • Mislim da restrikcija neće biti, jer se planirana isključenja struje ne isplate. Kada ponovo pustite struju, dobijete znatno veću potrošnju i veći udar na elektroenergetski sistem. Uvozi se ugalj, a kako je palo prilično kiše i hidropotencijali su popunjeni, ovih dana skoro da i ne uvozimo struju. EPS je ipak uspeo da se popravi u odnosu na prošlu zimu.

Rumunija

Kada je reč o vestima o NIS Petrolu u Rumuniji koje su prethodnih dana punile novinske stupce, Putniković ima nezvanične informacije.

– Kada je krenula ruska intervencija u Ukrajini, tada je iz Rumunije najavljivano da će nacionalizovati NIS Petrol. Prema informacijama u rumunskim medijima koje su prenosili i naši, u sve te prostorije NIS Petrola u Temišvaru i Bukureštu ulazile su inspekcije i kontrole. Po mojim nezvaničnim informacijama, našli su neki mali propust i plaćena je kazna od nekoliko hiljada evra i sve je bilo u redu. Nastupilo je zatišje ali sada sa svim ovim referendumima, novim sankcijama Rusiji koje će obuhvatiti i čelik, sve je to sumnjivo. Meni je jako indikativno to da rumunska kompanija kojoj NIS Petrol mora da prijavi šta je našao u istraživanju na naftnim i gasnim bušotinama rekla da su dosledno sve podatke davali njima po zakonu. Istraga će pokazati da li su nešto prekršili i odgovaraće po rumunskim propisima. To je geopolitička priča, jer je u pitanju NIS u kome Rusi imaju vlasništvo – kazala je Putniković.