Farbe za jaja mogu biti OTROVNE: Evo kako da znate da kupujete prehrambenu boju

Uskrs
Dnevno.rs

Farbe za uskršnja jaja trebalo bi da se kupuju samo na mestima koja kontrolišu inspektori, jer zbog lake zarade prodavci prodaju prepakovanu tehničku boju, koja sadrži teške metale opasne po zdravlje.

 

Potrošači najčešće kupuju tamo gde su kesice sa farbom jeftinije gledajući deklaraciju. Upravo cena može da ukaže da boja nije dobra jer tehničke boje kojima se farbaju zidovi su jeftinije. Nesavesni prodavci željni zarade kupuju tehničku boju i prepakuju je u kesice koju kasnije prodaju kao farbu za jaja.

Da bi kupac bio siguran da je kupio prehrambenu a ne tehničku boju koja se koristi za farbanje zidova, na deklaraciji mora da budu odštampane oznake od 100 do 180.

Prehrambene boje su prečišćene i zato skuplje. Tehničke i prehrambene boje imaju isti sastav ali se razlikuju u sadržaju mikrokomponenti u koje spadaju i teški metali, a to su najčešće olovo, kadmijum, živa i arsen.

Najopasnije su anilinske boje.

Oznaka E sa pozitivne liste pokazuje da su boje klasifikovane kao aditivi za hranu. Oznaka E od 100 do 180 znači da proizvođač garantuje i ako deo boje uđe u jaje.

Takođe, farbu treba kupovati samo na mestima koje kontrolišu inspektori, a pri tome treba obratiti pažnju i na rok trajanja.

Šta izabrati?

Najbolja varijanta su prirodne boje od povrća. Lukovina nije više jedini izbor. Ljubičastu boju daje naseckani ljubičasti kupus, plavu zamrznuta borovnica, naranažastu iseckana šargarepa, roze narendana cvekla, žutu-kurkuma i cvet nevena, cigla crvenu aleva paprika.