FIRME SE MUČE SA MANJKOM ZAPOSLENIH: I pored migracione krize, nijma je potrebno još radne snage!

Radnici
pixabay.com

Broj nezaposlenih u Nemačkoj u oktobru ove godine, smanjio se više nego što se očekivalo. Stopa nezaposlenosti je na rekordno niskom nivou od 1990. godine.

 

Sezonski prilagođen broj nezaposlenih u Nemačkoj, smanjen je za 13 000 radnika, na 2,662 miliona, piše u izveštaju Savezne agencije za rad (BAA)

– Zahvaljujući jesenjem radnom zamahu, nezaposlenost se značajno smanjila. Zaposlenost je ponovo porasla a potražnja za radnom snagom u isto vreme skočila-  navodi Frank Jirgen Vajs, čelnik Savezne agencije za rad.

Stopa nezaposlenosti, pritom je skliznula za 0,1 odsto, što je njen najniži nivo od nemačkog ujedinjenja 1990. godine.

Broj slobodnih mesta u najvećem evropskom privrednom sistemu, u istom je razdoblju dostigao rekordnih 691.000, pokazuju najnoviji podaci, pa kompanije sve više muku muče sa pronalaženjem novih radnika na tržištu rada.

Posebna potreba za dodatnim radnicima zabeležena je u sektorima socijalne zaštite, maloprodaje i pripreme i dostave hrane, a ima mesta i za građevince.

U vladi očekuju da će broj zaposlenih ove godine u Nemačkoj dostići rekordnih 43,6 , a iduće 44 miliona . To bi trebalo povećati prihode i time omogućiti Berlinu veću državnu potrošnju ili smanjenje poreza, napominje Rojters.

Nemačka je ove godine registrovala dolazak više od milion stranaca, mahom iz ratom zahvaćenih zemalja poput Sirije, Iraka i Afganistana. Vlada i savezne države, u ovoj su godini izdvojili više od 20 milijardi evra za njihov smeštaj i integraciju. Pored toga, ministarstvo finansija u sredu je objavilo da će saveznim državama tokom ove i iduće godine obezbediti dodatnih 3,8 milijardi evra za potrebe uključivanja migranata u tržište rada.