FOTO+PLAN: Izbeglicama sa Kosova kuće za pet dana po ceni od 500 dolara!

Arhitektonska firma iz Njujorka ‘I-beam design’ postala je u svetu poznata po izgradnji kuća napravljenih iskuljučivo od recikliranog materijala koje se grade brzo i jeftino. Početna ideja bila im je pomoć izbeglicama sa Kosova. Pogledajte šta su smislili.

Prema podacima svetskih organizacija 33 miliona ljudi na svetu godišnje mora da napusti svoje domove. Arhitektonska firma ‘I-beam design’ ima rešenje za njih – tranzitne kuće za sve izbeglice, a prevashodno za ljude sa Kosova.

Osnovna ideja dizajnera bila je da za izgradnju kuća koriste materijale koji su dostupni u svim krajevima sveta i koje je moguće reciklirati. Zbog toga je većina njihovih kuća drvena.

Njihovim radom, za samo godinu i po dana proizvodnje recikliranih paleta u SAD, 33 miliona izbeglica moglo bi da bude ‘stambeno obezbeđeno’. Njihovu ideju remeti ‘samo’ politika, smatraju.

Palete kuća osmišljene su kao prelazno rešenje za izbeglice koje se vraćaju na Kosovo.

Prvi izgrađeni modeli su bili mali (od 10 do 30 kvadrata) ali su vremenom počeli da proizvode i prostranije kuće koje imaju spavaću sobu, trpezariju, kuhinju, kupatilo i dnevnu sobu – prostor i više nego dovoljan za četvoročlanu ili petočlanu porodicu.

Ipak, početna ideja se nikada nije promenila – reč je o ‘kući za sve’ tj. objektu koji svako može da priušti i sastavi veoma brzo uz posedovanje najosnovnije opreme – čekinja i eksera.

Kuću je moguće potpuno postaviti za 5-6 dana, a životni vek ovakvog objekta je oko 5 godina – dovoljno da porodica ponovo stane na noge. Čitav projekat košta oko 500 dolara.

Najbolja stvar kod ovih kuća, smatraju dizajneri je ta što, kada prođe period krize, one mogu postati stalni dom za porodicu.

Dodavanje izolacije, novih prostorija ili nadogradnja je laka i brza.loading...