Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da domaće devizno tržište nije bilo značajnije uzdrmano turbulencijama oko švajcarskog franka i najavila da će pratiti promene vrednosti najvećih svetskih valuta i nastojati da umanji prelivanje negativnih posledica na domaće tržište.

Centralna banka Švajcarske je danas na vanrednoj sednici Upravnog odbora neočekivano ukinula donju granicu deviznog kursa od 1,20 franaka za jedan evro, koju je uvela u septembru 2011. godine sa ciljem sprečavanja daljeg jačanja domaće valute.

NBS navodi da se prilikom donošenja te odluke centralna banka rukovodila procenom da je u međuvremenu precenjenost franka smanjena i da je privreda sposobna da se prilagodi trenutnim tržišnim uslovima.

Trenutno slabljenje evra u odnosu na dolar uticalo je i na slabljenje franka prema američkoj valuti, što je po mišljenju centralne banke bio dodatni razlog da se prekine sa održavanjem minimalnog nivoa deviznog kursa.

Švajcarska centralna banka je istovremeno pokušala da smanjenjem kamatnih stopa umanji pritisak na jačanje valute, ali su globalna finansijska tržišta na te mere veoma burno odreagovala.

Neočekivana odluka Centralne banke Švajcarske je u prepodnevnom trgovanju dovela do značajnog jačanja franka, koji je ojačao za gotovo 40 odsto u odnosu na evro, da bi se nešto kasnije stabilizovao na nivou od 1,03 franka za evro, što predstavlja jačanje švajcarske valute za oko 15 odsto.

NBS navodi da je celokupna situacija nije zaobišla ni valute u regionu, s obzirom da je u pojedinim zemljama značajan deo kreditnog portfolija denominovan u švajcarskim francima, tako da poslednja kretanja ponovo poskupljuju servisiranje tih kredita od strane
stanovništva i privrede.

Poljski zlot je prema evru oslabio za 1,1 odsto, a mađarska forinta za 0,6 odsto.

NBS očekuje da će svi eventualni zastoji na domaćem deviznom tržištu u trgovini švajcarskim frankom biti otklonjeni u što kraćem roku, odnosno da će biti obezbeđeno redovno obavljanje svih transakcija.

NBS će pratiti posledice tih promena po stabilnost finansijskog sistema, imajući u vidu položaj korisnika stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

 loading...