GDE VI SIPATE GORIVO? Pogledajte NEVEROVATNE RAZLIKE u cenama u Srbiji i regionu

Benzin
sxc.hu

Zbog osetno nižih cena goriva u regionu, vozači na putu za letovanje toče ga kod suseda. U okolini granica propadaju sve domaće benzinske stanice.

 

Vozači koji natoče 40 litara “dizela” na nekoj od srpskih pumpi, platiće oko 5.400 dinara za tu uslugu. Oni koji, pak, stignu na makedonsku granicu s praznim rezervoarom, na nekoj od tamošnjih benzinskih stanica pazariće istu količinu goriva za svega 3.960 dinara, kada se prevede u našu valutu, pišuVečernje novosti.

Razlika u ceni “dizela”, koja ide i do 40 dinara za litar, primoraće ove godine mnoge

 Cene goriva u Srbiji i regionu:

– Srbija: BMB95 od 131 do 135; dizel 135 do 143 dinara

– BiH: BMB95 113; dizel 119 dinara

– Makedonija: BMB95 127; dizel 99,63 dinara

vozače koji se zapute na more da plan puta prave prema udaljenosti pumpe u susednoj zemlji. Slično je i u BiH, gde je BMB 95 za 20 dinara jeftiniji nego kod nas, pa oni koji često putuju na primorje mogu da uštede dosta novca.

Iako su procenti poskupljenja, zbog skoka cena nafte, slični i kod suseda, u Srbiji je “dizel” i dalje ubedljivo najskuplji u regionu, ako se ne računa Albanija. Stručnjaci kažu da je već evidentno da vozači koji idu na letovanje čekaju da pređu granicu da bi napunili rezervoar do vrha po znatno povoljnijim cenama.

“Razlike u cenama u Makedoniji i BiH su tolike da su u Srbiji propale sve pumpe koje se nalaze u blizini granica sa ovim zemaljama”, kaže Boban Atanacković, iz AD “Nafta”.

“Vozači tempiraju potrošnju tako da uđu u Makedoniju da bi kupili dizel. Da putuju više kroz BiH nego kroz Srbiju, odlučuje se i veliki broj prevoznika robe, ali i onih u tranzitu, pogotovo ukoliko putuju često. Jednostavno im je jeftinije, bez obzira na lošiji put”, ističe on.

Benzin je u Srbiji za čak 20 dinara po litru skuplji nego u BiH. Tako vozači koji ovog leta planiraju da se zapute, na primer, u Herceg Novi, mogu da imaju računicu ukoliko u Crnu Goru odu preko Bosne i Hercegovine, odnosno preko Zvornika. Na razlici u ceni BMB 95, za put do tamo i nazad preko BiH može da se uštedi skoro 2.000 dinara.

Jer, ukoliko se do Herceg Novog vozi samo kroz Srbiju i tu kupi benzin, za jedan auto je, u oba smera, potrebno ukupno 9.100 dinara. Ukoliko se, pak, vozač zaputi preko Zvornika u BiH i tako dođe do Boke Kotorske, potrebno mu je oko 7.200 dinara za put do tamo i nazad. Računicu kvari to što za BiH mora da se kupi zeleni karton, koji košta približno razlici u ceni – 3.000 dinara. Ipak, za one putnike koji putuju više od jednog puta – ušteda u gorivu automatski nadomešćuje dodatne troškove zelenog kartona.