GLAVNI UZROK HRONIČNOG UMORA: Sindrom “izgaranja na poslu” najviše pogađa Srbe i Ruse

Više od dve trećine Srba pati od hronične iscrpljenosti na poslu ili je bilo na ivici iscrpljenosti, pokazuju rezultati međunarodne zdravstvene studije. Ova studija je pokazala i da takozvani sindrom izgaranja na radnom mestu jedino Ruse pogađa više nego Srbe.

Pixabay.com

Istraživanje kojim je obuhvaćeno devet evropskih zemalja, a koje je nedavno predstavljeno na međunarodnoj konferenciji u Berlinu, pokazalo je da je više od polovine Evropljana (55 odsto) doživelo hroničnu iscrpljenost na poslu ili bilo blizu tome ili da iz ličnog iskustva zna koji su simptomi te “bolesti”.

Onih koji u potpunosti isključuju mogućnost da će “izgoreti” na radnom mestu je u Italiji i Španiji (po tri odsto), Rusiji (četiri odsto), Poljskoj i Srbiji (po pet odsto).

Porast broja zaposlenih koji osećaju hroničnu iscrpljenost na poslu kao ozbiljan alarm doživljava gotovo 70 odsto Evropljana, najviše u Srbiji (78 odsto), Nemačkoj (77 odsto) i Francuskoj (75 odsto). Da ovakav trend pokazuje da nešto nije u redu sa današnjim poslovnim okruženjem uvjereno je više od polovine Srba (57 odsto) i Francuza (54 odsto) i blizu polovine Nemaca (49 odsto).

Prema istraživanju, više od četvrtine Evropljana (27 odsto) smatra da je sve veći broj slučajeva hronične iscrpljenosti na poslu posledica nedostatka edukacije i prevencije tog medicinskog sindroma.

Velika većina Evropljana (92 odsto) ne zna tačnu medicinsku definiciju sindroma izgaranja na poslu, a svega osam odsto ispitanika je prepoznalo da su umor, nedostatak motivacije i nesanica ključni simptomi.

Istraživanje je pokazalo i da većina ispitanika smatra da je dužnost poslodavca da sprovodi mere za očuvanje zdravlja zaposlenih na radnom mestu. Ispitanici u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Belgiji na prvom mestu očekuju da im poslodavac obezbedi odgovarajuću kancelarijsku opremu, poput anatomski prilagodljivih stolica.

S druge strane, u Rusiji (60 odsto), Srbiji (48 odsto) i Poljskoj (48 odsto) ispitanika, pre svega očekuju adekvatnu naknadu za prekovremeni rad s ciljem sprečavanja stresa. Na listi želja je i da kompanije i firme imaju medicinskog stručnjaka za savetovanje o zdravstvenim problemima zaposlenih, što najvažnijim smatraju Španci i Italijani.