Za samo četiri dana u Nišu, Smederevu, Pančevu, Loznici i Novom Pazaru u vanrednoj akciji kontrole otkrivena je krađa struje u vrednosti od 50 miliona dinara, a procene pokazuju da se godišnje u Srbiji ukrade struje za oko 60 miliona evra.

 

Rezultati vanredne kontrole pokazuju da su struju krala domaćinstva najviše u prigradskim naseljima, ali mnogo masovnije to rade privrednici – u restoranima, na pumpama, u mlinovima i radnjama, a bilo je divlje priključenih i čitavih poslovnih zgrada.

Zbog krađe, najveće gubitke na mreži ima Niš – i do 30 odsto godišnje, prenela je Radio televizija Srbije.

Tokom zajedničke akcije u jednom danu u Loznici je otkriveno čak 40 krađa. U januaru je na području tog grada pronađeno 109 slučajeva neovlašćene potrošnje struje u vrednosti od 26 miliona dinara.

– Očekujemo da će akcija dati rezultate i da ćemo tim aktivnostima dodatno uticati na smanjenje gubitaka, što je prioritet distribucije u budućnosti – izjavio je direktor ogranka “EPS Distribucija” iz Lonice Aleksandar Marković.

Neovlašćena potrošnja je krivično delo i samo u Beogradu prošle godine na sudu je završilo 5.000 ljudi.

Ko bude uhvaćen u krađi ostaje bez brojila i merno mesto se demontira. Kako bi ponovo imali struju, nije dovoljno platiti račune i kaznu, već većina mora ponovo da traži saglasnost za priključak na mrežu, što dodatno košta.loading...