GORIVO U SRBIJI SKUPLJE OD OČEKIVANOG: Sniženje cena naftnih derivata nemoguće zbog visokih AKCIZA!

pumpa
pixabay

Cena benzina svrstava Srbiju na sredini liste zemalja regiona, ali ako se uzme u obzir cena evrodizela srpske pumpe su u samom vrhu.

 

Od polovine jula cene sirove nafte na svetskom tržištu uglavnom padaju. I dolar slabi u poređenju sa evrom, što znači da su se stekli svi uslovi da gorivo na našim pupama može da pojeftini najmanje od pet do sedam dinara. Ipak, cene su i dalje nepromenjene.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović, izjavio je za RTS da je u Makedoniji naknada za formiranje obaveznih rezervi deset puta manja nego u Srbiji, a akciza dvostrukio manja nego u Srbiji.

– Osnovni razlog zašto se Srbija, kada su u pitanju cene dizela i TNG-a, nalazi na tom mestu, je državno zahvatanje. Politika akciznog oporezivanja koja je od 2012. do 2015. napravila novi odnos u opterećenju derivata je dovela do toga da imamo i negativne efekte – rekao je Mićović

Budžet sigurno oseća povećanje priliva, povećan je iznos akciza koje se naplaćuju, kaže Mićović.

– Ali siguran sam i Udruženje naftnih kompanija je ubeđeno da je manja prodaja zbog negativnih efekata, da je ukupna potrošnja manja – istakao je Mićović.

Mićović zaključuje da bismo promeniom akcizne politike mogli da se dovedemo na nivo proseka zemalja i da povećamo prodaju.