NAJJEFTINIJE GREJANJE U SRBIJI: 33 hiljada dinara za celu sezonu

Radijator
Pixabay.com

Portal Dnevno.rs istražio je koliko će vas koštati grejanje ove zime, u zavisnosti od toga da li koristite centralno grejanje, drva, gas ili struju. Jedno je sigurno - jeftinog grejanja u Srbiji nema!

 

Građani se spremaju za zimsku sezonu i nadaju se da će ove godine biti blaža i kraća. Ipak, treba se pripremiti za hladne dane i obezbediti dovoljne količine energenata.

Domaćinstva koja su priključena na centralno grejanje ne bi trebalo da brinu jer su toplane najavile da su spremne za zimsku sezonu.

Veliki broj domaćinstava u Srbiji se greje na struju, zbog čega mesečni računi idu i do nekoliko desetina hiljada dinara. Ono što dodatno brine građane su nova poskupljenja električne enrgije, koja je u odnosu na prošlu godinu poskupela za 3,8 odsto. 

Prema podacima Agencije za energetiku Srbije, najveće troškove za grejanje u ovoj sezoni imaće domaćinstva koja koriste lož ulje, propan butan gas i struju, dok će najjeftinije, a i najstabilnije, biti grejanje na drva.

Ono što je sigurno, jeftinog grejanja nema! Najbolje će proći građani koji su se na vreme obezbedili.

Centralno grejanje

Mi smo istraživali koliko košta grejanje za prosečno domaćinstvo od 50 do 60 kvadrata. Ako je domaćinstvo priključeno na centralno grejanje, mesečni račun za grejanje kreće se oko 7.000 dinara. S obzirom na to da se Infostan plaća cele godine, za 12 meseci treba da platite 84.000 dinara, kako biste imali grejanje tokom zime.

 

– Za stan od 50 kvadrata, grejanje plaćam 5.000 dinara. To čak i nije puno, ali je problem što grejanje plaćate cele godine. S druge strane, ne morate da brinete da li će vam radijatori biti topli kada ustanete ujutro ili kada dođete s posla – kaže za Dnevno.rs Beograđanka Jovana B.

Grejanje na struju

Ako stan grejete na struju, za prosečno domaćinstvo potrebno je izdvojiti oko 45.000 do 125.000 dinara. Cena zavisi od toga kada punite TA peć. Ako je punite i tokom dana, račun može da bude i do 50 odsto viši.

Trudim se da peć uključujem samo u toku noći kada je jeftina struja. Međutim, dešava se da nekad nisam u stanu nekoliko dana, zbog čega peć punim i danju i noću. Stalno strahujem da će biti restrikcija ili da će struja poskupeti, što je dodatni udar na ionako siromašan budžet – objašnjava Milan J.

Ako stan grejete grejalicama ili kotlovima za etažno grejanje, mesečni računi dostižu i do 100.000 dinara. Sa druge strane, gas je od prošle godine jeftiniji 15 odsto, a to znači niži račun za oko 2.000 dinara. Grejanje na ovaj način za šest meseci košta oko 41.000 dinara i od njega je povoljnije jedino grejanje na drva.

 

Drva – najjeftiniji način da pregurate zimu

Kao i uvek, najjeftinije i najsigurnije je grejanje na drva. Tako u Srbiji za drva po kubnom metru treba izdvojiti oko 5.300 dinara. U tom slučaju grejanje za celu sezonu iznosi između 35.000 i 50.000 dinara.

U selima meštani uglavnom sami spremaju drva, ali su zato potrebni dani i vreme da se sve pripremi za zimu.

– Muž i ja spremamo drva nekoliko dana, i to nije nimalo lak posao. Tokom zime potrošimo oko sedam, osam metara drva, sve zavisi od toga da li je zima blaga ili ne – kaže za Dnevno.rs Biljana M. iz sela kod Svilajnca.

 

I na kraju, domaćinstva koja koriste ugalj, u zavisnosti od vrste uglja, za grejanje će potrošiti oko 45.000 do 50.000 dinara za celu sezonu. Postoje i oni koji misle da će uštedeti tako što kombinuju drva i ugalj.