GREŠKOM BUDIO GOSTE: Robot iz japanskog hotela ostao bez posla (VIDEO)

Primer da je i robotima danas teško da zadrže posao dao je japanski Hotel „Hen na“, koji je „otpustio“ polovinu od 243 robota jer su pravili više problema no što su mogli da ih reše.

printscreen/youtube.com/The Japan Times

Otkako je otvoren 2015. godine, Hotel „Hen na“ se hvalio podatkom da je zaposlio stotine robota koji su obavljali razne poslove. Međutim, morali su da priznaju poraz i „otpuste“ veći broj neobičnih mašina.

Bez posla je ostao robot u obliku lutke pod nazivom Čuri, pomoćnik koga je imala svaka hotelska soba.

Onlajn servisi kao Siri, Guglov asistent i Aleksa, dostupni svakom gostu na mobilnom telefonu, učinili su da Čuri postane potpuno beskorisan.

Čuri je mogao da promeni temperaturu u sobi i da odgovori na neka jednostavnija pitanja, ali nije imao pojma o obližnjim turističkim atrakcijama.

Problem sa Čurijem je bio i taj što je neprekidno budio goste jer je hrkanje razumeo kao pitanje.

Roboti na recepciji su takođe zamenjeni jer nisu mogli da fotokopiraju pasoše gostiju, pa je uvek neko od osoblja morao da obavlja posao umesto njih.

Robotski nosači prtljaga mogli su da dopru samo do 24 sobe, a u hotelu ih ima više od stotinu.

Kada su lošiji vremenski uslovi, kada pada kiša ili sneg, uopšte nisu bili funkcionalni, a često su se zaglavljivali prolazeći jedan pored drugog.

Istine radi, zna se da su mnogi povučeni roboti bili u službi godinama, te su zbog starosti i zastarelosti zamenjeni, prenose japanski mediji.

Uprava Hotela „Hen na“ je na kraju odlučila da zbog retrofuturističkog imidža koji je ostavljao njihov hotel, robote ne zamenjuje novim, već da njihove poslove povere ljudima.