Da li ste ikada pomislili da možete da zaradite selidbom?

 

Ako želite promenu ritma i dosadila vam je monotonija vašeg grada, zašto se ne odselite? Naravno, preseljenje je stresno i skupo, ali postoje i neka mesta koja će vam čak i platiti da se kod njih preselite. Portal Grunge odabrao je samo nekoliko takvih.

Aljaska

 
Volite tamne zime i mnoštvo golog tla? Preselite se na prekrasnu Aljasku. Zbog klime i udaljenosti, Aljaska sa zadovoljstvom potiče građane da se dosele. Svaki stanovnik Aljaske dobija 2.000 dolara samo zato što živi tamo. Čak i novorođenčad dobijaju tu svotu novca. Stoga, ako vam se sviđaju planine, lednjaci, ribarstvo i leta koja ne prelaze 18 stepeni Celzijusovih, razmislite o životu na severu.

Nju Hejven, Konektikat

Kad razmislite o univerzitetu Jejl, zamišljate bogate belce kako raspravljaju o aktuelnoj politici u sobama za sastanke brojnih tajnih društava. Međutim, stvarnost je za mrvicu drukčija. Nju Hejven, dom uglednog univerziteta, ima problema sa zločinima i nedavno je bio drugi najopasniji grad srednje veličine u SAD-u. Zbog toga grad nudi 10.000 dolara beskamatne pozajmice za kupovinu prve nekretnine, a ako živite duže od pet godina, istu pozajmicu će vam oprostiti. Možete dobiti 30.000 dolara za energetsku obnovu nekretnine, a ako živite duže od 10 godina, ni tu pozajmicu ne morate vraćati. Čak i srednjoškolcima koji imaju dobre ocene nude školovanje u bilo kojoj školi unutar Konektikata.

Baltimor

Još jedan grad koji ima problema s kriminalom je Baltimor. Proglašen je sedmim najopasnijim gradom u SAD-u, a postao je slavan i po brutalnoj seriji Žica. Potencijalnim doseljenicima nude 5.000 dolara za kupovinu nekretnine, a ako želite da kupite napuštenu kuću, bilo gde u gradu, nude 10.000 dolara.

Detroit

Svi već znaju da je Detroit grad duhova. “Live Downtown” program je koji omogućuje ljudima da kupuju nekretnine u središtu grada. Ako kupujete nekretninu, dobićete 20.000 dolara zajma koji, pod određenim uslovima, nećete morati da vratite.

 

Većina Kanzasa

“Toto, mislim da nismo više u Kanzasu”, rekla je Doroti iz knjige Čarobnjak iz Oza. Sličnu izjavu su ponavljali brojni bivši stanovnici te savezne države i oni to sada žele da promene. Grad Linkoln daće vam, potpuno besplatno, komad zemlje za gradnju porodične kuće. Ali država nudi i poreske olakšice ili otplatu studentskih kredita, samo treba da se odlučite da živite u ruralnom delu države.

Pajpstoun, Manitoba

Nije samo Amerika očajna zbog nedostatka stanovnika. Čak i Kanada ima problema s odlivom stanovnika i zbog toga Pajpestoun u Manitobi nudi zemljište. Istini za volju, zemljište nije besplatno, ali predzajam od 1.000 dolara rezerviše zemlju, a kupovina je samo dodatnih 10 dolara. Osim toga, ako se odlučite na pokretanje vlastitog biznisa, nude 32.000 kanadskih dolara podsticaja.

Ostrvo Matsujker, Tasmanija

Ako volite osamu, ali vam ne odgovaraju severne klimatske prilike, razmislite o južnim vremenskim prilikama. Ovo ostrvo, nedaleko od južne obale Tasmanije, svake godine traži par volontera koji će živeti mesecima u potpunoj samoći. Volonteri moraju podnositi redovne izveštaje o vremenu, održavati svetionik i jednostavno pripaziti na infrastrukturu.

Selo Mišima u Japanu

Selo ima velikih problema sa stanovništvom. Ostalo je samo 400 ljudi i većinom su starci. Kako bi malo povećali broj stanovnika, nude oko 800 dolara za preseljenje i dodatnu mesečnu pomoć za navikavanje na život. Ako ste samci, platiće vam nekoliko izlazaka, ako imate dete platiće školovanje. Povrh svega nabrojanog, dobićete vlastitu kravu.