Svi znamo koliko su naporni intervjui kroz koje obično prolazimo kada konkurišemo za posao.

 

Za prvi razgovor treba da se pripremite što bolje, kako biste impresionirali poslodavca. Osim nivoa obrazovanja, iskustva i veština, obično nas čeka gomila pitanja na koje treba odgovoriti tako da se prikažete u što boljem svetlu.

Od onih osnovnih u kojima poslodavac želi da otkrije vaša interesovanja, ideje i motivacije koju imate, postoji jedno na koje bi trebalo da izbegnete odgovor. I to po svaku cenu!

Reč je o plati koju imate na trenutnom poslu.

Prema poslednjim istraživanjima, ovo pitanje čuje čak 43 odsto ljudi, tako da je moguće da ste se i vi susreli sa njim.

Niko ne mora da zna koliko trenutno zarađujete. Jedini razlog zašto vas poslodavci to pitaju jeste kako bi vas za isti novac angažovali, te uštedeli svoje budžete, otkriva poslovna savetnica Sintia Pong.

Dakle, ako želite da dobijete povišicu, pokušajte na pristojan način da izbegnete odgovor na ovo pitanje.

Kako to da uradite?

Najbolji način je da prekrenete razgovor, tako da on teče u drugom smeru. Počnite da pričate o vašim očekivanjima na novom mestu, i slobodno istaknite da se nadate povećanju plate.

Istraživanja pokazuju kako čak 84 odsto poslodavaca očekuje od uspešnih radnika pregovaranje oko plate, zbog toga nemojte da se bojite da raspravljate o toj temi. Nažalost, brojke su pokazale i kako to radi samo 30 odsto žena, a to je verovatno vezano uz njihovu istorijsku ulogu koju su igrale na radnom mestu, zaključuje Sintia.loading...