Ako nemate dobru ekipu kolega onda stresan posao može postati još gori. Jedan od primera kako kolege mogu uništiti radnu atmosferu su oni koji uvek više brinu o svom uspehu nego o zajedničkom uspehu i dobrobiti kompanije.

 

Da, svi želimo da dobijemo povišicu, ali kada primetite da u timu imate osobu koja isključivo gleda sopstvenu dobrobit onda stvari postaju mnogo teže. Dugoročno, takav pristup je loš za međuljudske odnose jer stvara neprijatnu konkurentsku atmosferu, tvrdi Marion Sket, američka preduzetnica i lajf kouč trener iz Los Anđelesa. 

Takvi ljudi mogu biti skloni tome da tuđe ideje ili uspehe prisvajaju sebi, a sve se zasniva na „uvlačenju“ nadređenom. Takve osobe su često spremne da „prodaju“ svoje kolege kako bi izbile u prvi plan. 

Evo kako da se ponašate ako primetite takve kolege u timu: 

Bežite od onih koji zabijaju nož u leđa 

Ako radite s nekim ko je oterao nekog saradnika (u drugi sektor ili kompaniju), klonite se te osobe. Često ne znamo zašto je puklo prijateljstvo iz kancelarije, ali neko ko je već pokazao da zabija nož u leđa ne zaslužuje poverenje. 

Ko ne prihvata kritiku, optužiće druge 

Kolege ponekad mogu razgovarati o propustima u poslu i o tome šta treba menjati kako bi se poboljšala efikasnost. Ako neko teško prihvata kritiku, verovatno će svu krivicu svaljivati na druge i teško će pristati da deluje kao timski igrač. 

Neki će vas izolovati kako bi vas zaustavili 

Oni koji su navikli na određeni status postaće neprijatni ako procene da ih na bilo koji način ugrožavate. Ne dopustite da to preraste u kancelarijsko maltretiranje, procenite koga od kolega možete pridobiti i oslabite snagu „zlostavljača“. 

I male laži narušavaju poverenje 

Koleginica kaže da nije stigla da se spremi za sastanak jer je dete imalo temperaturu, ali njen zid na Fejsbuku prepun je veselih objava. Ma koliko laž bila sitna, to će narušiti poverenje i teško ćete sarađivati jer sumnjičavost ostaje. 

Kolege koji gaze sve pred sobom 

Malo zdrave konkurencije nikome ne škodi, zapravo, potiče nas da napredujemo, ali kad je neko spreman da učini bilo što, pa i nešto ispod moralnih standarda, da bi se pokazao boljim, to je siguran recept za probleme u kancelariji.loading...