INFORMIŠITE SE NA VREME: Evo šta zapravo znače TABLE NA GRADILIŠTIMA i šta na njima MORA DA PIŠE

Tabla
Printscreen RTS

U Srbiji, investitori za 28 dana dobijaju elektronsku građevinsku dozvolu. Samo u Beogradu trenutno se zida na 489 lokacija. Ali, često se krše pravila. Tako i pravilnik po kojem svako gradilište mora da bude obeleženo tablom.

 

Ekipa RTS-a obišla je neka gradilišta da proveri da li se poštuju propisi o obeležavanju gradilišta i rokovi gradnje.

Na Vračaru valjevski investitor “Greda” gradi stambeni objekat od 1.400 kvadratnih metara. Kažu, za zauzeće ulice platili su naknadu, a građevinska tabla je na mestu propisanom građevinskim pravilnikom.

– U jednoj trećini mora imati tri-de prikaz tog objekta koji se gradi, kao i da sadrži sve podatke o objektu, o glavnom izvođaču, o projektantima, o investitoru, o katastarskoj parceli na kojoj se gradi – objašnjava arhitekta Branka Bošnjak.

Na gradilištu koje je obišla ekipa RTS-a ima tabla, ali investitor nije započeo zidanje.

– Investitori koji ne poštuju ono što im piše na tablama gde grade apsolutno moraju da snose novčane kazne – kaže prof. Eva Vanista Lazarević sa Arhitektonskog fakulteta.

Stručnjaci tvrde da je Zakon o planiranju dobar, ali da se u praksi sve manje poštuje. Nepostojanje gradilišne table je loša preporuka i za kupce stanova. Ona bi, naime, trebalo da bude lična karta investitora, i garancija da se gradi legalno.

– Ako nema table na gradilištu, po zakonu od novembra 2015, smatra se da je gradilište divlje i to je sad krivično delo. Znači, inspekcijski organi moraju da deluju – takvi objekti moraju da se sruše a investitor da odgovara po zakonu koji sada važi – ukazuje građevinski konsultant Goran Rodić.

Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove, umesto sagovornika dobili smo pisani odgovor:

– Zakon o planiranju propisuje da, ako građevinski inspektor utvrdi da objekat za koji je izdata građevinska dozvola posle donošenja Zakona o planiranju 2011. nije završen u roku, narediće investitoru da, u roku koji ne može da bude kraći od 30 niti duži od 90 dana, izgradi objekat. Ako investitor ne završi objekat u tom roku, podneće prijavu za privredni prestup – navode u Sekretarijatu.

Nema preciznih podataka o tome koliko je nezavršenih gradilišta i koliko njih nema tablu.

– Svako gradilište u gradu ima nadležnog građevinskog inspektora koji bi trebalo da ustanovi da li je istekao rok građevinske dozvole. Ako nema tablu moguće je kazniti privredno društvo sa kaznom od milion i po do tri miliona dinara a fizičko lice od 100.000 do 150.000 dinara – ističe načelnik Republičke građevinske inspekcije Zoran Đelov.

Gradilišta bi morala da budu ograđena i čvrstom ogradom. Ako ne mogu u potpunosti da se ograde, moraju stalno da imaju čuvara. Nažalost, veliki broj investitora i izvođača radova ne pridržava se propisa.