Iako je u nekim životnim situacijama iskrenost najbolja „politika“, u odnosu sa šefom treba biti oprezan jer ponekad i sitnica može da usmeri vašu karijeru u drugom smeru.

 

Ključ kvalitetnog odnosa sa šefom je balansirati u interakciji, ili bolje rečeno odabrati šta šefu smete, a što ne smete reći.

Ovo je 15 stvari, prema pisanju Biznis Insajdera (Business Insider) koje šefu nikad ne smete govoriti:

Ne mogu
Ako šefu kažete da nešto ne možete to pokazuje manjak samopouzdanja i volje da preduzmete određene rizike. „Ja mogu“ uvek je cenjen stav.

Pokušaću
Iako neki misle da je ovo zadovoljavajuću odgovor, on zapravo predstavlja nesigurnost. Zamislite da vam poslodavac kaže da će pokušati da vam isplati platu za tekući mesec.

Učinio sam najbolje što mogu
Ovo nije pametan izgovor. Ako ste to napravili najbolje, a pogrešili ste, to dovoljno govori o vašim sposobnostima.

To ne spada u moj opis posla

Mnogi radnici ovo često govore, a time pogoršavaju svoj ugled u očima poslodavca. Ova izjava pokazuje da ne želite unaprediti poslovanje firme.

Ne znam
Iako ne možete odgovoriti na svako pitanje, mudrije je dati bilo kakav odgovor nego samo slegnuti ramenima. Ako ne znate odgovor, kažite šefu da ćete ga pronaći.

Otići ću
Nikada nemojte pretiti da ćete napustiti firmu. To izgleda jako neprofesionalno i smatraće vas nepouzdanom osobom.

Na mom prethodnom poslu drugačije smo to radili
Ako smatrate da imate bolje rešenje za neki zadatak, laganim pristupom priđite šefu. Niko ne voli „sveznajuće hvalisavce“.

Nisam ja kriv, nego on(a)
Ako za neku grešku niste krivi, objasnite zašto. Nikada ne upirite kažiprst u kolege nego preuzmite odgovornost.

Vaš prethodnik je to radio bolje
Prošlost je prošlost, a sadašnjost je sadašnjost. Vaš šef smatra da su njegove metode bolje od njegovih prethodnika, zato na kraju krajeva i jeste šef.

Dosadno mi je
Plaćeni ste da budete produktivni, a vaš je zadatak da svoj posao učinite zanimljivim. Ako osetite trenutke dosade, šef nije osoba s kojom to trebate podeliti.loading...