ISPOVEST NOVOSAĐANINA: Mislio da je našao posao na Novom Zelandu, a onda su mu rekli da je PREVAREN

Novi Zeland
Wikipedia

Od Novog Zelanda gde je nameravao da radi kao varilac, Novosađanin A. S. (36) je, početkom ove godine, video samo deo aerodromske zgrade u Oklandu

 

Odatle je posle 24 sata provedenih u imigracionom pritvoru deportovan za Srbiju jer su, kako kažu, žrtve prevare, pišu Večernje novosti.

Tamošnje carinske vlasti njemu i Beograđaninu N. M. (26) sa kojim je zajedno otputovao zbog posla preko kanadske kompanije “Tek implojment”, nisu dozvolili ulazak, jer su umesto radnih, imali turističke vize.

Smatrajući da su prevareni, jer su im prvo uzete pare, pa tek onda pronađena firma i to ona koja nema pravo da zapošljava na Novom Zelandu, A. S. i N. M. su zajedno sa N. P. (31), takođe iz Beograda, koji nije otputovao, podneli krivičnu prijavu protiv Marka Vještice i Saše Matijaševića, predstavnika kompanije iz Kanade.

“Radnu vizu je trebalo da dobijem za 60 dana, ali nije bilo tako”, tvrdi A. S., dodajući je u procesu njenog dobijanja bio pet meseci.

“Kanadskoj firmi sam, kako mi je rečeno, uplatio oko 2.500 dolara, uradio obavezan lekarski pregled i sa popunjenom aplikacijom za vizu, krajem prošlog septembra, zajedno sa pasošem, poslao u Kanadu”, objašnjava on.

Ni viza, niti bilo kakav odgovor nisu stizali, pa je A. S. pozvao poslodavca na Novom Zelandu, koji ga je uveravao da se “papiri” obrađuju u ambasadi.

“Iz Ambasade Novog Zelanda, odnosno imigracione službe i ispostave u Londonu, rečeno nam je da se moramo direktno obratiti imigracionom odeljenju na Novom Zelandu”, prepričava A. S. Dodaje da su im oni odgovorili da im njihova dokumentacija nikada nije ni dostavljena.

“Posle silne prepiske iz “Tek implojmenta” su objasnili da možemo da otputujemo i sa turističkom vizom, koja se može pretvoriti u radnu jer je to na Novom Zelandu moguće i da su po tome izuzetak”, kaže A. S.

Kada su stigli na Novi Zeland, vlastima je bilo sumnjivo što su vize i karte plaćane sa računa u Kanadi, te su deportovani u Srbiju.