ISPOVEST SREDOVEČNE RADNICE: Imala sam mladu šeficu, i bila sam očajna

Žena na poslu
Pixabay.com

Kolumnistkinja Forbsa, Suzan Adams piše o tome kada se prvi put, u svojoj tridesetogodišnjoj karijeri, susrela sa mladom šeficom kojoj je morala da podnosi izveštaje. Kako navodi to je bilo 2009. godine kada je ova redakcija spajala svoje online izdanje sa magazinom.

 

Seća se da joj nije bilo nimalo lako i priznaje da se osećala nadmeno i superiorno u odnosu na nju, samo zbog činjenice da je starija. Njena šefica je tom prilikom osećala njenu mrzovolju, dok je Suzan iritirao način na koji su komunicirale. Od nadređene je dobijala brojne mejlove i poruke koje su ličile na ćaskanje.  Sa druge strane, Suzan je navikla na tradicionalnije razgovore licem u lice.

Prema rečima konsultanata iz oblasni ljudskih resursa i konsultacija u karijeri, sve je više slučajevada će upravo stariji zaposleni podnositi izveštaje mlađim šefovima. Istraživanje, koje je 2014. godine sproveo veb sajt koji se bavi poslovanjem Career Builder, pokazalo je da čak 38 postoispitanika radi za mlađe šefove.

Ovaj trend je u vezi sa tehnološkim promenama modernog doba kao što je porast broja online sadržaja i društvenih mreža. Tako da će tradicionalisti morati da se naviknu na mlađe i mudrije šefove.

Robin Trokmorton, koautor knjige “Premošćavanje generacijskog jaza” savetuje da mladi i stariji rade zajedno jer mogu pogu postići više. Stariji se trebaju ohrabrivati, podsticati na preuzimanje inicijative i usmeravati na dogovor sa šefom i pronalaženje najpogodnijeg načina komunikacije.

Kler Rejns, koautorka knjige “Generacije na poslu” se slaže da stariji radnici moraju da se prilagode komunikaciji mlađih šefova, a ne da se bore za svoje stare vidove prepiske. Moraju naučiti kada da šalju poruke, a kada mejlove. Ili da razumeju da za mlade propušten poziv znači da treba da pozovu osobu koja ih je zvala iako nije ostavljena govorna poruka.

Stariji moraju da shvate da ne mogu samo njihove godine da im obezbede poštovanje i da moraju da se usklade sa supervizorima, makar oni bili mlađi od njih. Dakle, poštovanje se mora zaslužiti. Takođe je zabluda pretpostaviti da da mladi gazda želi ili treba roditeljstvo ili mentorstvo. Tako se ponekad stariji uzdignu u odnosu na mlađe.

Savet za sve ljude koji dugo godina rade na isti način je da se prilagode novinama i da pokušaju da posmatraju i shvate stil upravljanja svog šefa i uklope se. Pronađite nešto što je dobro kod vašeg šefa i izvucite najbolje ih obrazaca koje sprovodi. Potrudite se da se pokažete kao dobar timski igrač.

Ukoliko je nadrećeni dospeo na tu poziciju zato što je unuk osnivača kompanije ili je u dobrim odnosima sa nekim članom odbora, vi ćete joj, kao stariji i iskusniji, trebati kao pomoć u snalaženju. Dajte sve od sebe jer vas možda čeka unapređenje.

Za kraj Suzan navodi da je njena mlada šefica, nakon šest meseci, otišla u drugu medijsku kuću što je bio odličan korak u njenoj karijeri. Njen novi šef bio je, na njenu sreću, stariji od nje i ona je to dosta lakše podnela.loading...