ISTORIJSKA PRESUDA: Banka vraća novac klijentu koji se zadužio u “švajcarcima”

Hrvatsko udruženje građana "Franak" objavilo je da je sud u Splitu doneo istorijsku presudu po kojoj banka mora da vrati novac klijentu koji je prethodno podigao kredit u švajcarskim francima.

Pixabay

– Obaveštavamo hrvatsku javnost da je Opštinski sud u Splitu presudio u jednom sudskom procesu da je ugovor s valutnom klauzulom CHF ništavan. Budući da se radi o prvostepenoj presudi, Udruženje Franak ne može da da nikakve druge podatke, osim da je istorijsku presudu donela sudija Sonja Meštrović – navedeno je u saopštenju udruženja, a prenosi portal “Index”.

Oni su pozvali sve dužnike kredita u švajcarskim francima (CHF), koji žele da vrate svoj novac iz banaka, da se jave radi savetovanja.

Udruženje navodi i da je utvrđeno da je osim ništavnosti valutne klauzule u kreditima u franku, ništavan i sam ugovor o takvom kreditu između dve strane, klijenta i banke.

Takođe, zadovoljni su i jer je presudom navedeno da “nepostojanje propisa kojim bi se utvrdilo kako kamatna stopa mora biti izražena, nije opravdanje za banku da kamatnu stopu menja po svem nahođenju”.