Iz Železnica Srbije odlazi 6.000 ljudi koji su višak

Voz
Foter: halfrain / photo on flickr

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da u narednih pet godina iz preduzeća Železnice Srbije treba da ode oko 6.000 ljudi.

 

Ona je na Biznis forumu na Kopaoniku rekla da u prvoj godini treba da ode oko 2.000 ljudi, iz sva tri odnosno četiri preduzeća, i istakla da racionalizacija broja zaposlenih u tom preduzeću ne kasni nijedan dan.

Podsetila je da je Železnica podeljena na tri preduzeća Srbija kargo, Srbija voz i Srbija infrastruktura i holding u kojem se nalaze dugovi i u kome će se naći i jedan broj viška zaposlenih. Taj holding ograničenog je trajanja i kako je dodala radiće dve do tri godine.

Ivana Marinića NIKO nije hteo da zaposli zbog jedne sitnice, a sada ide u Irsku za platu od 1000 evra nedeljno!

Ona je dodala da je važno i podizanje efikasnosti pruga i navela da se 830 kilometara pruge uopšte ne koristi i da je neprofitabilno.

– U narednom periodu te pruge će delom biti zatvarane. Osim što pravi troškove 300 kilometara pruga četiri godine uopšte ne radi – rekla je Mihajlović.

Mihajlović je rekla da je urađen popis imovine u Železnici i da ne postoji jedan objekat koji nije popisan, a određen je i višak imovine koja će biti prodata, a novac iskorišćen za plaćanje dugova, pre svega dugova za struju.