Česte promene posla kod budućih poslodavaca ostavljaju loš utisak, a poslodavci, i pored stručnosti kandidata, negativno gledaju na ovakvu pojavu.

 

Česte promene posla mogu stvarati utisak da niste dovoljno posvećeni, da iz nekog razloga vama ne odgovara tim ili timu vi ne odgovarate. Ili još gore, da niste lojalni.

Ipak sve to je pogrešno, otkrivaju istraživači. Takođe promena posla utiče na visinu vaše plate.

Postoji jak argument u prilog čestog menjanja poslova. Zaposleni koji ostaju duže od dve godine u jednoj kompaniji imaju 50 odsto manje plate od onih koji češće menjaju radno mesto.

Recimo, prvi čovek za talente u Netflixu,  Peti Mekord, kaže da bi mladi ljudi obavezno trebalo da menjaju firme na svake tri do četiri godine.

 
Otkriveno je i da oni koji su spremni da promene radno mesto brže uče, efikasniji su i zapravo više lojalni kompanijama.

Zašto je to tako?

Zato što su stalno izvan svoje zone komfora i spremni su na rizike. Oni znaju da moraju brzo da uče kako bi bili sve bolji i ostavili dobar utisak u novom okruženju. I tako na svake tri godine.

Zbog toga pružaju više nego što su plaćeni i najviše doprinose timovima i kompanijama.

Stručnjaci kažu da česte promene poslova zapravo više doprinose stabilnosti i sigurnosti od rada u jednoj kompaniji.

– Ukoliko ne menjate radno mesto na svake tri godine ne razvijate veštine neophodne za brzo pronalaženje posla i zato nemate stabilnost – zaključuje Mekord-loading...