Brojni stanodavci koji su godinama izdavali na mesečnom nivou, prešli su na rentiranje po noći, iako kažu da ovaj vid najma iziskuje veća ulaganja i više truda.

Strani i domaći gosti najčešće nalaze prenoćište u našoj zemlji preko nekog od popularnih sajtova za ovu namenu. To se pre svega odnosi na prestonicu, u koju dolazi većina turista i gde sezona traje tokom cele godine.

– Potražnja je najveća od maja do oktobra, leti je sve puno, pa onda naiđe period opadanja do Nove godine kada opet ima više turista – kaže jedna korisnica sajta koja već godinama zarađuje novac rentiranjem stana.

U njenom stanu u samom centru grada prenoćište košta 30 dolara.

Cene stanova u prestonici, uglavnom zavise od same lokacije, ali podjednako su važni i veličina i izgled nekretnine. Ukoliko imate stan u Beogradu koji želite da izdate, postoje tri varijante da se bavite ovim poslom, a da budete čisti prema državi.

1. Registracija d.o.o. – kada imate više apartmana i promet novca preko osam miliona dinara. Plaćate doprinose za sebe i eventualne radnike.

2. Preduzetnička radnja – za promet ispod osam miliona dinara. Plaćate doprinose za sebe i eventualne radnike. Ako, na primer, prometujete 1.000 evra mesečno, oko 200 evra će odmah otići na račune. Još 200 evra je porez na prihod, a oko 20 odsto (opet 200 evra) ide agencijama za oglašavanje. Booking daje opciju od 12,5 do 20 odsto, ali naravno da ćete sa 20 odsto biti vidljiviji. Dodajte tome i troškove za čišćenje i održavanje, koji će za dva stana biti oko 100 evra. To je sve u svemu oko 700 evra troška, a ni tih 300 evra nije para u džepu, već se novac nalazi na računu firme. Da ga skinete, morate da platite državi porez od 10 odsto – ostaje vam 270 evra. Ova opcija isplati se samo ljudima koji imaju više stanova, te su im dažbine skoro iste, a promet veći.

3. Fizičko lice – ne plaćate dažbine, već sklapate ugovor sa turističkom agencijom, koja uzima 2-5 odsto od gostovanja. Turistička agencija Beograda ocenjuje stan i higijenu, vlasnik prolazi lekarski pregled (ovo važi za sve opcije). Plaća se porez i vode se knjige, ali obaveze su ovde manje. Uz to, kada bi otvorili firmu, na njeno ime bi morali da idu svi priključci, a samim tim bi dobili industrijsku struju, koja je skuplja.

Svi se oni slažu da je broj turista u Beogradu znatno porastao prethodnih godina, te da iako je sve više soba i stanova koji se izdaju na dan, a čija cena varira od 12 do 1.000 evra po prenoćištu, posla ima i biće za sve.