IZDAJETE STAN U BEOGRADU? Zarada je tri puta veća ako se odlučite na ovaj potez!

Vlasnici nekretnina u centralnim beogradskim zonama sve više se sele na periferiju, a svoje stanove ustupaju turistima, a razlog je i do tri puta veća zarada od mesečnog izdavanja podstanarima.

spavaća soba
pixabay.com

Brojni stanodavci koji su godinama izdavali na mesečnom nivou, prešli su na rentiranje po noći, iako kažu da ovaj vid najma iziskuje veća ulaganja i više truda.

Strani i domaći gosti najčešće nalaze prenoćište u našoj zemlji preko nekog od popularnih sajtova za ovu namenu. To se pre svega odnosi na prestonicu, u koju dolazi većina turista i gde sezona traje tokom cele godine.

– Potražnja je najveća od maja do oktobra, leti je sve puno, pa onda naiđe period opadanja do Nove godine kada opet ima više turista – kaže jedna korisnica sajta koja već godinama zarađuje novac rentiranjem stana.

U njenom stanu u samom centru grada prenoćište košta 30 dolara.

Cene stanova u prestonici, uglavnom zavise od same lokacije, ali podjednako su važni i veličina i izgled nekretnine. Ukoliko imate stan u Beogradu koji želite da izdate, postoje tri varijante da se bavite ovim poslom, a da budete čisti prema državi.

1. Registracija d.o.o. – kada imate više apartmana i promet novca preko osam miliona dinara. Plaćate doprinose za sebe i eventualne radnike.

2. Preduzetnička radnja – za promet ispod osam miliona dinara. Plaćate doprinose za sebe i eventualne radnike. Ako, na primer, prometujete 1.000 evra mesečno, oko 200 evra će odmah otići na račune. Još 200 evra je porez na prihod, a oko 20 odsto (opet 200 evra) ide agencijama za oglašavanje. Booking daje opciju od 12,5 do 20 odsto, ali naravno da ćete sa 20 odsto biti vidljiviji. Dodajte tome i troškove za čišćenje i održavanje, koji će za dva stana biti oko 100 evra. To je sve u svemu oko 700 evra troška, a ni tih 300 evra nije para u džepu, već se novac nalazi na računu firme. Da ga skinete, morate da platite državi porez od 10 odsto – ostaje vam 270 evra. Ova opcija isplati se samo ljudima koji imaju više stanova, te su im dažbine skoro iste, a promet veći.

3. Fizičko lice – ne plaćate dažbine, već sklapate ugovor sa turističkom agencijom, koja uzima 2-5 odsto od gostovanja. Turistička agencija Beograda ocenjuje stan i higijenu, vlasnik prolazi lekarski pregled (ovo važi za sve opcije). Plaća se porez i vode se knjige, ali obaveze su ovde manje. Uz to, kada bi otvorili firmu, na njeno ime bi morali da idu svi priključci, a samim tim bi dobili industrijsku struju, koja je skuplja.

Svi se oni slažu da je broj turista u Beogradu znatno porastao prethodnih godina, te da iako je sve više soba i stanova koji se izdaju na dan, a čija cena varira od 12 do 1.000 evra po prenoćištu, posla ima i biće za sve.