Izlazak iz EU stvorio probleme na nebu: Avioni Britiš ervejza bez dozvole letenja?

Avion
freeimages.com

Vlasnik britanskog avio-prevoznika Britiš ervejza upozorio je da su pod znakom pitanja dozvole letenja u EU zbog bregzita.

 

Osim toga, on kaže da je odluka o odlasku potpirila zabrinutost za tražnju za putovanjima.

“IAG i dalje očekuje znatno povećanje operativne dobiti u ovoj godini, ali s obzirom na ishod referenduma i na aktuelne oštre oscilacije na tržištu, više ne očekujemo da ćemo ostvariti apsolutno povećanje operativne dobiti slično onome u 2015”, izvestili su u petak iz IAG-a.

U kompaniji ističu da britanska odluka neće u dugoročnoj perspektivi znatno uticati na njihovo poslovanje. Dodaju i da će na vreme obavestiti tržišta o eventualnim promenama.

Izlazak iz EU mogao bi štetno uticati i na pravo prevoznika na letenje u EU. Britanija je kao članica Unije bila deo jedinstvenog evropskog tržišta vazduhoplovnih usluga pa su njeni prevoznici mogli bez prepreka da lete iz jedne zemlje EU u drugu kao i u zemljama Unije.

Očekuje se da će Britanija hteti da ostane deo tog tržišta, ali nije sigurno da će takvom njenom zahtevu biti i udovoljeno.

Iz banke HSBC napominju da bi izdvajanje Britanije iz zajedničkog vazduhoplovnog tržišta nepovoljno uticalo na 30 odsto poslovanja Izi džeta, odnosno na 40 odsto u slučaju da u pitanje budu dovedene i dozvole za letenje u EU njene švajcarske filijale.

Nepovoljno bi takva odluka uticala i na oko 30 odsto poslovanja Rajan era, odnosno na 25 odsto Viz era, utvrdili su u britanskoj banci.