JAVLJATE SE NA SVE OGLASE ZA POSAO? Evo zašto to NIJE DOBRO i šta treba umesto toga da radite!

Posao
Pixabay.com

Iako vam ponekad možda deluje logično da ćete, ako konkurišete na što više oglasa, povećati svoju šansu da vas neko od poslodavaca kontaktira i ponudi posao, realnost je potpuno drugačija i na taj način, u stvari, sami sebi umanjujete mogućnost za zaposlenje.

 

Razlog za to je činjenica da time pokazujete da biste ste prihvatili bilo šta, da vam nije važan ni naziv poslodavca, niti radna pozicija, što je u suprotnosti sa vizijom ogromne većine poslodavaca, koji žele kvalitetnog i fokusiranog radnika.

Konkurisanjem na preveliki broj oglasa, naročito sa istim biografijama, koje nisu prilagođene konkursima na koje se prijavljujete, sebe etiketirate kao osobu koja ne zna čime želi da se bavi, nema jasnu viziju profesionalnog razvoja i prijavljuje se na konkurse čije uslove u velikoj većini slučajeva ne ispunjava. Sa takvom “etiketom“, teško da ćete naći ozbiljan posao i samo ćete povećavati nezadovoljstvo kod sebe.

Od konkurisanja na preveliki broj oglasa kod različitih kompanija i na različite radne pozicije, naročito sa istom radnom biografijom, jedino je gora varijanta da to isto radite kod jednog poslodavca. Ako ste vi poslodavac, a neki kandidat vam se prijavljuje i za domara i za menadžera prodaje, sigurno ga ne biste ozbiljno shvatali, niti biste mu ponudili posao.

Kako biste izbegli da sami sebe eliminišete iz trke za radnim mestom, dajemo vam nekoliko predloga kojima ćete, bez previše utrošenog vremena, izgledati mnogo ozbiljnije u očima poslodavca koji vam je interesantan.

1. Nikada se ne prijavljujte na oglas čim ga vidite na sajtu

Kada nađete kompaniju koja vam je interesantna, istražite je, saznajte njene vrednosti i povežite se sa ljudima koji već rade tamo. To je preduslov za prilagođavanje radne biografije potrebama poslodavca.

2. Analizirajte tekst oglasa

Dobro proučite zahteve poslodavaca i proverite da li ih ispunjavate. Ukoliko posedujete veštine koje poslodavac traži, slobodno ih istaknite.

3. Nađite problem i predložite rešenje

Probajte, prilikom analiziranja poslodavca, da pronađete i neki problem u radu kompanije, koji vi možete rešiti vašim znanjem i sposobnošću. Upoznajte ga sa njim i obrazložite rešenje.

4. Uživite se u ulogu poslodavca

Kada procenite da ste spremni da konkurišete na određeni oglas, stavite se u ulogu poslodavca i uporedite vaša znanja i veštine sa onima koje se traže. Bitno je da procenite da li biste vi, kao poslodavac, angažovali kandidata koji se predstavio na taj način. Ako imate problem s objektivnošću, neka to umesto vas uradi prijatelj ili član porodice.

Kao što poslodavci traže kanididate koji bi im najviše odgovarali za poziciju koju oglasili, tako i vi treba da pronađete kompaniju koja odgovara vama. Najbolji način da ovo uradite je tako što ćete istražiti kompaniju, njene vrednosti i kulturu koju živi. Na taj način ćete suziti broj oglasa na koji konkurišete, ali ukoliko je to kompanija čije vrednosti su vam bliske, samim tim je i veća verovatnoća da ćete biti prepoznati kao dobar kandidat i imati veće šanse da dobijete željeni posao.