JOŠ JEDAN UDARAC ZA NOVČANIKE: Pored goriva, cigareta i poreza, POSKUPLJUJE i ovo

Posle najavljenih poskupljenja goriva, TV pretplate, cigareta, ali i poreza na imovinu i računa za vodu, stigle su informacije i o većim cenama pojedinih osnovnih bankarskih usluga u 2021. godini.

novac
Pixabay.com

Imajući u vidu da većina građana Srbije ima otvorene račune u banci i da svakog meseca koristi bar nekoliko usluga – podizanje novca na bankomatu, plaćanje računa preko elektronskog bankarstva ili dozvoljeni minus, nove tarife svakako će biti udarac na kućni budžet.

Ako znamo da su izmenama određenih zakona propisane veće akcize i takse, a pojedine režije poskupele posle četiri godine stagnacije cena, činjenica je da će građani Srbije od 1. januara morati da računaju na mesečne troškove veće i do 2.000 dinara mesečno, samo za najosnovnije potrebe.

Osnovne bankarske usluge, koje koriste praktično svi koji imaju račun u banci, biće u narednoj godini skuplje za 15 do 60 procenata.

Tako će u pojedinim bankama održavanje računa od marta naredne godine koštati 190 dinara, umesto dosadašnjih 160. Za SMS obaveštenja mesečno će biti potrebno 100, umesto 70 dinara, a minimalna naknada za isplatu keša korišćenjem platne kartice na bankomatu ili šalteru druge banke umesto 150 biće 200 dinara.

Tako ćete za godinu dana samo za održavanje računa umesto dosadašnjih 1.920 dinara, plaćati 2.280, dok će vas SMS obaveštenja ubuduće koštati 1.200 umesto sadašnjih 840 dinara.

Za skoro 70 odsto poskupeće usluga zamene kartice ako je ukradena ili izgubljena, pa će umesto 300 koštati 500 dinara, a uvedena je i naknada za upit stanja na bankomatu uz pomoć kreditne kartice od 40 dinara

Vozači bi već od sledećeg meseca mogli da očekuju nove cenovnike na benzinskim pumpama, pošto je vrednost nafte na svetskim berzama porasla čak za 33 odsto u poslednjih mesec i po dana. Naime, sirova nafta “brent” je prvi put od marta dostigla vrednost od 50 dolara po barelu. Poznavaoci prilika očekuju da će se to odraziti i na cenu goriva u našoj zemlji, koje bi već u januaru moglo da poskupi od dva do četiri dinara po litru.

Prema predloženim izmenama i dopunama Zakona o akcizama u naredne četiri godine očekuje se dodatno poskupljenje običnih cigareta i nesagorevajućeg duvana, a prvo koje će se desiti biće već u januaru naredne godine i to za 10 dinara po paklici.

Od januara poskupljuje i TV pretplata. Nakon prošlogodišnjeg skoka sa 220 na 255 dinara mesečno, u 2021. će sve građane Srbije dočekati još viša taksa za javni medijski servis. Naime, predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse, koji je ušao u skupštinsku proceduru, propisano je da će se pretplata za RTS i RTV od 1. januara 2021. godine povećati sa dosadašnjih 255 dinara na 299 dinara.

Skupština grada Beograda donela je odluku o utvrđivanju prosečnih cena kvadrata nekretnina za utvrđivanje poreza na imovinu za 2021. godinu. Od ovih brojki i parametara najviše zavisi visina poreza na imovinu koji će tokom naredne godine plaćati Beograđani, a on bi mogao da bude veći od šest odsto u odnosu na 2020. godinu. Veći porez za sada su najavili i Kragujevac i Bor.

Novina je da će se od januara plaćati i porez na bunare, ostave, bazen i da će opterećenje ići zajedno sa porezom na garaže.

Pojedine opštine najavljuju i veće cene za komunalije. Cena za isporučenu vodu i odvođenje otpadnih voda za sve kategorije potrošača u Beogradu biće od 1. januara veća za pet odsto. Na osnovu dosadašnje prosečne potrošnje četvoročlanog domaćinstva u Beogradu, to će značiti uvećanje mesečnog računa za oko 55 dinara (voda), odnosno za oko 80 dinara (voda i kanalizacija).