JOŠ JEDNO POSKUPLJENJE: Ovo voće nekada smo kupovali svakodnevno, danas ga zaobilazimo na pijaci

Pijaca
Dnevno.rs/Ivana Tešić

Na spisak skupih namirnica potrošači u Beogradu, ali i celoj Srbiji, od početka marta mogu da uvrste i banane.

 

Ovo egzotično voće postalo je krupna stavka u kućnom budžetu, pošto cena za kilogram u pojedinim marketima u Beogradu dostiže i do 180 dinara.

Tako su juče sugrađani omiljeno voće plaćali od 160 do 180 dinara po kilogramu, dok su u pojedinim marketima banane bile na akciji i koštale oko 135 dinara.

“Banane se nabavljaju iz nekoliko zemalja južne hemisfere, a za ovo doba godine je karakterističan sezonski pad proizvodnje”, navode iz velikih trgovinskih lanaca za “Večernje novosti”.

“Manje količine banana koje su dostupne na svetskom tržištu, uz potrašnju na istom nivou, uslovljavaju blagi porast cene koji je karakterističan za svako proleće”.

Banane nisu jeftinije ni na pijacama širom  glavnog grada. Na Zelenom vencu su se prodavale za 120 do 160 dinara po kilogramu, u zavisnosti od “starosti” voća.

“Nabavna cena je 140 dinara, a ja ih prodajem za 150 i 160 dinara”, rekao je Radovan Petrović, koji godinama ima tezgu na ovoj pijaci.

“Promet je opao za 40 odsto otkad su cene porasle. Ne isplati mi se da ih prodajem. Narod nema para, pa sad uzimam minimalne količine robe”, dodao je.