JOŠ OBEĆANJA: Polovina firmi u Srbiji očekuje rast u narednoj godini?

Više od polovine rukovodilaca kompanija u Srbiji occekuje da che njihove firme rasti u narednih godinu dana, pokazalo je danas objavljeno istraživanje o poverenju investitora revizorsko-konsultantske kuće EJ (Ernst i Jang).

Kako se navodi u saopštenju, Srbija je prvi put uključena u istraživanje kapital konfidens barometar (Capital Confidence Barometar), za centralnu i jugoistočnu Evropu, u kojem učestvuju rukovodioci velikih kompanija.

Istraživanje pokazuje da će doći do ubrzanja u oblasti spajanja i preuzimanja kompanija u regionu i da je posle nekoliko godina kontrakcije i stagnacije, tržište poslovnih transakcija na putu oporavka.

Do oporavka će doći zahvaljujući transakcijama srednje vrednosti za koje se predviđa da će vratiti tržište na poziciju na kojoj je bilo pre finansijske krize, navodi se u istraživanju.

Uprkos neprestanim spoljašnjim uticajima koji unose nemire u lokalne ekonomije, vera u njihov oporavak predstavlja temelj za buduće uspehe na polju spajanja i akvizicija, pa tako 46 odsto rukovodilaca veruje u oporavak lokalnih ekonomija u regionu, što je skoro dva puta više nego pre godinu dana.

Više od polovine ispitanika u regionu cenralne i jugoistočne Evrope (53 odsto) smatra da najveći rizik za njihovo poslovanje u narednih pola godine do godinu dana, predstavlja povećana globalna politička nestabilnost.

Sličan stav odnosi se i na Srbiju gde 44 odsto ispitanika brine globalna politička nestabilnost, dok 33 odsto ispitanika u Srbiji takodje brine i usporavanje rasta na ključnim tržištima u razvoju.

Gotovo polovina ispitanika (44 odsto) u regionu smatra da će se broj poslovnih transakcija u kojima učestvuju njihove kompanije uvećati u narednih 12 meseci, dok je optimizam rukovodilaca u Srbiji i veći, pa ista očekivanja ima čak 57 odsto ispitanika.

Na pitanje da li očekuju da njihova kompanija vrši akvizicije u narednoj godini, 39 odsto ispitanika u Srbiji odgovorilo je potvrdno, što je u potpunosti u korelaciji sa rezultatima istraživanja na globalnom (40 odsto) i regionalnm nivou (37 odsto).

Rezultati istraživanja u Srbiji pokazali su da 87 odsto ispitanika planira da postigne rast svojih kompanija u narednoj godini putem akvizicija.

Polovina ispitanika u Srbiji smatra da se broj prilika za akviziciju uvećao.

Poverenje u pozitivne pokazatelje oporavka tržišta dovelo je do niza pozitivnih posledica, a možda najvažnija od njih jesu namere za otvaranje novih radnih mesta, ocenio je EJ.

U regionu 46 odsto rukovodilaca namerava da otvara nova radna mesta, dok u Srbiji 39 odsto rukovodilaca planira da poveća broj zaposlenih, a polovina rukovodilaca planira da zadrži isti broj zaposlenih u svojim kompanijama u Srbiji.

Istraživanje EJ sprovedeno u oktobru 2014. pokazalo je da su pet zemalja u kompanije iz Srbije investiraju Bosna i Hercegovina, Slovenija, Rumunija, Hrvatska i Rusija.