Južni tok i dalje misterija: EU nije protiv, ali ima uslove

Evropska unija nije protiv gasovoda Južni tok, njegova izgradnja je prekinuta privremeno, rekao je evropski komesar za energetiku, Ginter Etinger.

– Mi nemam ništa protiv Južnog toka, za nas su prihvatljivi svi vidovi infrastrukture za isporuku gasa u Evropu – dodao je on u susretu sa novinarima u Međunarodnom udruženju novinara u Briselu.

– Južni tok je samo nova struktura za postojeće gasne tokove. To je dopuna, a ne novi izvor. U odnosu na taj projekat mi smo objektivni i neutralni. Sve odluke donose investitori i vlade zemalja u kojima se postavljaju cevi – ukazao je evropski komesar, a preneo Interfaks.

Međutim, kako je naglasio, Evropska komisija kao garant zakonodavstva Unije, dužna je da obezbedi da projekat bude u skladu sa evropskim propisima. Neki međuvladini sporazumi nisu u skladu.

Zato je EK od zainteresovanih strana zatražila mandat da pregovara sa Rusijom o unošenju izmena u sporazum i usklađivanju sa pravilima EU, rekao je Etinger.

On je podsetio da su pregovori započeti, osnovana je radna grupa i nastavljena rasprava. Ali, pre nekoliko dana Rusija se obratila sudu Svetske trgovinske organizacije (STO) kako bi preko te organizacije izdejstvovala za sebe izuzeće od evropskih propisa. Pritom je okrivila EK da krši pravila STO.

– To znači, ruska energetska politika je u skladu sa pravilima STO, a zakonodavstvo EU nije – kazao je Etinger.

Prema njegovim rečima, Brisel je spreman da u pragmatičnom duhu vodi pregovore o izuzimanju od pravila EU, ali za početak je neophodno da Rusija prizna ta pravila a ne, kako je kazao, da ide suprotno od njih.

Evropski komesar za energetiku smatra i da je malo verovatno da će protiv Rusije biti uvedene energetske sankcije.

– Energetika nije najbolji objekat za ekonomske sankcije EU protiv Rusije i Brisel će, pošto sasluša mišljenje Vašingtona, doneti odluku samostalno….. Ruski gas kupujemo mi u Evropskoj uniji, a ne SAD – naglasio je on.

Mogućnost uvođenja „treće faze” sankcija protiv Rusije u vezi sa ukrajinskom krizom, koja će obuhvatiti određene sektore privrede, razmatraće se na samitu EU u Briselu 27. juna, preneo je Interfaks.

Evropska komisija će nastaviti da pokušava da postigne kompromis između Rusije i Ukrajine po pitanju otplate dugova za gas. Moskvi i Kijevu je ponuđena nova runda trostranih pregovora, rekao je evropski komesar za energetiku. On je podsetio da u nedelju, prilikom poslednjih pregovora, strane nisu bile spremne na kompromis, iako su mu bile vrlo blizu.

– Za kompromis je bilo potrebno još samo malo fleksibilnost – kazao je Etinger.