Južni tok i Srbija – gradi se ili ne?

Srbija će u slučaju potrebe izmene akata o Južnom toku postupiti u skladu sa dogovorenim između Gasproma i Evropske komisije, kažu u Ministarstvu energetike.

– Pitanje usaglašavanja postojećih sporazuma o Južnom toku sa pravnom regulativom EU rašava se u okviru razgovora Gasproma i EK, a ukoliko bude bilo potrebno da se nešto od potpisanih akata unapredi, Srbija će postupiti u skladu sa dogovorenim i u skladu sa postupcima drugih zemalja na trasi gasovoda – rečeno je Tanjugu u Ministarstvu energetike i rudarstva.

– Do tada će Srbija poštovati sve svoje već preuzete obaveze – navode u ministartsvu i ističu da ovaj gasovod ima veliki značaj za Srbiju, kako zbog same investicije, tako i zbog poboljšanja energetske bezbednosti zemlje.

Pitanje realizacije projekta Južni tok kroz Srbiju je samo deo pitanja koja se rešavaju na relaciji Evropska unija – Moskva, a Srbija je samo jedna od zemalja na trasi ovog gasovoda i jedina koja nije članica Evropske unije, napominju u Ministarstvu.

Što se tiče posledica koje možemo trpeti od strane EU, ako kao jedna od zemalja učesnica u tom projektu ne suspendujemo taj projekat dok se ne revidiraju bilateralni ugovori koje je Rusija sklopila sa zemljama kroz koje gasovod treba da prođe, u Ministartsvu energetike ističu da su te posledice više vezane za proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, a ne za eventualne sudske sporove kakvim bi mogla biti izložena Bugarska.

– Što se tiče posledica odlaganja projekta, za sada o njima uopšte ne razmišljamo, jer posmatrajući činjenicu da Evropa u narednim godinama povećava potrošnju gasa za 30 odsto, smatramo da će ipak doći do dogovora između EU i Rusije – kažu u tom ministarstvu i navode da još jedna veoma bitna stvar ne ide u prilog EU, a to je činjenica da je Ruska Federacija počela pregovore o isporuci gasa sa Kinom.

U Ministarstvu energetike podsećaju da Srbija, bez obzira na Južni tok, uveliko radi na alternativnim gasovodima i interkonekcijama sa Bugarskom, Rumunijom, Makedonijom i Hrvatskom.

Podsetimo, Evropska komisija odlučila je juče da radove na izgradnji Južnog toka na teritoriji EU treba suspendovati dok se ne revidiraju bilateralni ugovori.